Brith Fäldt, ordförande i Vänsterpartiet, bekräftar att de träffat Socialdemokraterna två gånger i majoritetsförhandlingar.
– Jag har varit med och förhandlat både 2014 och 2018 och den här gången har avvikit starkt från de andra två gångerna. Tidigare har vi diskuterat arbetsformer och hur vi ska förhålla oss mellan varandra, men de har inte ens läst de gamla arbetsordningarna, säger Brith Fäldt och fortsätter:
– S har varit väldigt tydliga med att de är väldigt nöjda med det samarbete vi har haft i åtta år. Därför blir det ett konstigt hopp från att tycka att vi har gjort ett jättebra jobb till att man inte vill jobba ihop med oss längre. Jag får inte riktigt ihop det.
Hur ser du på att det blir mer centerpartistisk politik i Piteå nu?
– Första gången vi träffades fick vi veta vilka villkor de ställde. När vi träffades andra gången frågade vi vad det var för typ av politik de ville föra. De säger att det är en klassisk radikal socialdemokratisk vänsterpolitik de vill föra. Då ställde vi nästa fråga. Tänker ni att det går bättre att genomföra det med centern eller vänstern. De ville inte svara på den. I dag har vi svaret.
Enligt vad PT erfar gick Socialdemokraterna bland annat inte med på att Vänsterpartiet skulle få behålla ordförandeposten i samhällsbyggnadsnämnden som Brith Fäldt har i dag.
– Vi har också haft förslag på platser som vi skulle kunna avstå, men det handlar inte i första hand om det. Det tror jag inte, säger Brith Fäldt.
Vad handlar det om?
– Det handlar om att man ska gå ihop med Centern. Punkt. Jag tänker att det finns ett resonemang på partistyrelsenivå där man ska knyta Centern närmare sig utifrån en eventuell kommande regeringskris eller något sådant.
Du tror inte att ni hade fått till stånd ett samarbete om ni hade släppt fler platser?
– En del tror det, men jag tror inte det. Jag tror att det här har varit överskuggande.
Samtidigt säger Brith Fäldt att både politiken och platserna i nämnder är viktiga.
– Patric sade i gårdagens artikel att det handlar om givanden och taganden. Men det var bara meningen att vi skulle ge. Vi har förlorat ett mandat och de har gått fram tre, men det är inte vi som ska avstå de tre som de har vunnit. Vi ska avstå det mandat vi har förlorat. Det är vårt resonemang.