Vänstern bryter tystnaden – lägger förslag för Evelina

Vänsterpartiet vill införa nya riktlinjer för att dövblinda i Piteå ska ges rätten till kommunikation. Förslaget lades fram under onsdagens sammanträde i socialnämnden. "Vi har goda förhoppningar att det ska gå igenom", säger ledamoten Maria Fäldt (V).

Stina Carlsson, vänsterpartistisk ledamot i kommunstyrelsen, har skrivit förslaget som ska ge Piteå kommun nya riktlinjer för bedömning av insatser för dövblinda.

Stina Carlsson, vänsterpartistisk ledamot i kommunstyrelsen, har skrivit förslaget som ska ge Piteå kommun nya riktlinjer för bedömning av insatser för dövblinda.

Foto: Simon Olofsson

Piteå2024-05-24 02:30

Nyheten i korthet

  • Vänsterpartiet lägger fram förslag om nya riktlinjer för dövblindas rätt till kommunikation i Piteå som svar på den offentliga ilska över att Evelina Lindbergs personliga stöd dragits in av socialtjänsten.
  • Förslaget syftar till att ge tydliga instruktioner för bedömning av stöd till personer med behov av taktil tolkning i väntan på nationell lagstiftning.
  • Maria Fäldt (V), ledamot i socialnämnden, menar att riktlinjerna skulle undvika godtyckliga bedömningar och säkerställa likvärdig behandling för alla som behöver stöd.

Allmänhetens ilska över att Piteå kommun dragit in dövblinda Evelina Lindbergs personliga stöd fortsätter att skapa uppmärksamhet. Nu lägger Vänsterpartiet fram ett förslag på nya riktlinjer för hur dövblindas situation ska hanteras av socialtjänstens tjänstemän.

– Vi föreslår nya riktlinjer för hur man ska bedöma stöd till människor i Piteå med behov av taktil tolkning. Vi vill att det ska finnas tydliga instruktioner för hur sådana ärenden ska bedömas, säger Maria Fäldt, Vänsterpartiets ledamot i Socialnämnden.

Förslaget har författats av Stina Carlsson, jurist och vänsterpartistisk ledamot i kommunstyrelsen. Hon säger att förslaget riktar sig till dem som har behov av taktilt teckenspråk i sin vardag.

– Vi vill att det tydliggörs att de som har behov ska få stöd på ett sätt som inkluderar taktil tolkning. Att man inte blir utan kommunikation. Vi vill att Piteå kommun gör det här i väntan på att nationell lagstiftning ska täcka upp för den här situationen. Det stora problemet är att det saknas lagstiftning på nationell nivå.

Den publika debatten kring dövblinda Evelinas situation har främst kommit att handla om rätten till kommunikation och möjligheten att kunna göra sig förstådd med sin omvärld. Stina Carlsson anser att frågan är viktig men att det juridiska stödet för att bevilja kommunikativa insatser till synskadade utarmats under många år.

– För att kunna ha en värdig tillvaro måste man kunna veta vem som befinner sig i ens bostad och kunna kommunicera med den personen. Synskadade har tidigare haft goda möjligheter att få hjälp via LSS, men de senaste 15 åren har lagtolkningen ändrats mycket och numera får bara en bråkdel av synskadade stöd enligt den lagstiftningen. Då blir det istället socialtjänstlagen som gäller och den är inte lika generös mot synskadade och dövblinda.

undefined
Stina Carlsson, vänsterpartistisk ledamot i kommunstyrelsen, har skrivit förslaget som ska ge Piteå kommun nya riktlinjer för bedömning av insatser för dövblinda.

Förra veckan föll kammarrättens dom i Evelina Lindbergs ärende. Domstolen gav Piteå kommun rätt i frågan kring att dra in hennes personliga stöd. Flera jurister och experter har däremot framhållit att kammarrättens beslut endast slår fast nivån på lagens minimikrav och att det inte finns några juridiska hinder för Piteå kommun att ge mer än det som lagen kräver som lägstanivå.

Maria Fäldt håller med om att så är fallet men säger att det då måste finnas beslut som säger hur sådan hjälp ska bedömas.

– Om man ska ge mer än lagen kräver måste det finnas en riktlinje som säger hur sådana här ärenden ska hanteras. Annars blir hanteringen väldigt godtycklig. Det måste finnas tydliga linjer för tjänstemännen att följa och alla måste kunna få samma behandling. Det finns folk som kanske inte orkar kämpa för sin sak och som saknar tydlig röst. Vad ska hända med dem? Ska de bli utan hjälp? Det är därför det måste finnas riktlinjer för hur sådana här frågor ska hanteras.

Vänsterpartiets förslag ska nu hanteras av förvaltningen.

– Nu ska ärendet beredas och sedan komma tillbaka för beslut. Vi har goda förhoppningar att det ska gå igenom och att man vill hitta lösningar på det här, säger Maria Fäldt.

Hur skulle detta kunna hjälpa Evelina?

– Det skulle kunna leda till att hon kan få bättre hjälp vid en ny ansökan. Så länge det inte finns nya riktlinjer kan man inte ge det med risk för att det ska bli godtyckligt. Vi måste veta att vi är konsekventa i våra beslut.

undefined
Maria Fäldt (V) är ledamot i Socialnämnden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!