Beskedet att kommunchefen Andreas Lind avsätts kom som en fullständig överraskning för den politiska oppositionen i Piteå. Överenskommelsen tecknades med kommunalrådet Patric Lundström den 2 april men oppositionen fick beskedet via mejl sex dagar senare, kort innan Piteå kommun släppte ett pressmeddelande.
– Det är kommunstyrelsen som både tillsätter och avsätter en kommunchef, men vi fick ingen som helst förvarning. Även om ordförande kan arbetsfria honom så är det väldigt dåligt. Man borde ha samrått med övriga kommunstyrelsen, säger Håkan Johansson (M), gruppledare för Moderaterna i Piteå.
Enligt honom ställs det många frågor, men något svar ges inte annat än att majoritetspartierna vill se ett nytt ledarskap.
– Vi vet inte vad som är orsaken till att man vill ha ett nytt ledarskap och det finns ingen samlad information till styrelsen. Det är märkligt att göra uttalanden om att man är så himla nöjd med hans arbete och sedan sparka honom.
Överenskommelsen med Andreas Lind innebär att han arbetsbefrias med lön i 23 månader. En kostnad för Piteå kommun på cirka 3,5 miljoner kronor. Helén Lindbäck, gruppledare för Kristdemokraterna i Piteå, skräder inte med orden om vad hon tycker om lösningen.
– Jag är jätteupprörd. Det är vansinnigt slöseri med skattepengar. Vi kan inte lägga pengar på någon i två år som inte jobbar. Vi har inte hört något annat än att Andreas var bra och omtyckt. Jag har aldrig hört något klagomål mot honom. Jag fattar ingenting, säger Lindbäck.
Vänsterpartiet har nyligt skrivit en insändare där man ifrågasätter hur informationen gick till och att kostnaden på 3,5 miljoner kronor hade gjort mer nytta i skolan eller omsorgen än en fallskärm.
– Han har fått positiva omdömen från kommunstyrelsens ordförande och det var inte länge sedan han fick den kraftigaste löneförhöjningen av alla för att KSO var nöjd med hans jobb. Då blir det jättesvårt att begripa varför han är arbetsbefriad, säger Stina Carlsson, ledamot för Vänsterpartiet i kommunstyrelsen.
Patric Lundström (S) försvarar beslutet att inte informera kommunstyrelsen innan han arbetsbefriade Andreas Lind.
– Jag har rätt att fatta beslut på delegation i brådskande ärenden. Det är det jag har gjort.
Kommer ni att lämna någon mer information till kommunstyrelsen än vad ni har gått ut med?
– Det var jag och Andreas som satte oss ner och resonerade och hittade en lösning framåt. Vad som sagts i det rummet kommer jag inte att prata om, säger Patric Lundström.
Hur ser du på kritiken om att det är slöseri med skattpengar att arbetsbefria Andreas Lind i två år?
– Så kan man också uppleva det, men någonstans är vi 4 100 anställda och att vi ibland hamnar i det här läget är inget konstigt. Jag kommer från en värld där jag har förhandlat arbetsrättsligt och då är det här ett ganska vanligt förfarande. Skillnaden mot näringslivet är att det inte handlar om skattpengar och att uppgörelserna inte blir offentliga. Det här är det enda sättet att komma vidare om man enas om att gå skilda vägar utan att man har saklig grund för uppsägning.
Enligt Andreas Linds anställningsavtal fanns en möjlighet att erbjuda honom en annan befattning inom kommunen där 85 procent av kommunchefslönen garanteras. Enligt Patric Lundström undersöktes den möjligheten också.
– Men det var här vi landade.