När det gäller det isländska fiskesamhället Grindavik med cirka 3 200 invånare och i än högre utsträckning St Barth i Karibien så ser Anders Nordin få eller inga orsaker till att de ska fortsätta vara vänorter till Piteå.
– Vad ska vi ha dessa vänorter till. Beröringspunkterna är få och ingen kommunal angelägenhet. Det kostar bara pengar. De fastställda besöken minst en gång per mandatperiod är helt onödiga. I synnerhet som besöken sker av politiska högdjur tillsammans med högre tjänsteman, säger Anders Nordin.
Det finns ett antal punkter för vad Piteå vill uppnås med vänortssamarbetet. Enligt Anders Nordin är dessa i sammanhanget irrelevanta eller obegripliga. I första hand vill Nordin att samarbetet upphör, men han kan tänka sig att vänortssamarbetet utvecklas till något som är positivt för Piteå och de två vänorterna (Grindavik och St Barth), fast då främst i form av elevutbyte under ett par veckor.
I fullmäktige får han stöd av många andra partier.
– Bifall till motionen. Det behövs en grundlig analys av vilka vi ska ha kvar och vilka som ska lämnas, säger Helén Lindbäck (KD).
Särskilt St Barth verkar väcka negativa känslor. Håkan Johansson (M) har varit med i en delegation som besökt den karibiska ön.
– Det var ett trevligt besök, men de jag pratade med verkar inte känna till Piteå. Jag har svårt att se nyttan.
Britt-Louise Nyman (C) är mer intresserad av hur det går att utveckla samarbetet.
– Kan vi locka hit fler besökare och turister från vänorterna? Vi har mycket att erbjuda.
Brith Fäldt (V) försvarar vänorterna och anser att det finns utrymme att bredda vänortssamarbetet och utöka föreningsutbytet.
– När det gäller St Barth är det en plats för de snorrika, nästan en koloni. Den genuina kulturen är hotad och vi kan ge befolkningen kraft och styrka.
När det gäller motionen om Kandalaksha så vill inte Anders Nordin avveckla vänortsrelationen, men däremot att en grundlig analys görs med syfte att utveckla samarbetet som gynnar kommande generationer. Inte heller något annat parti flaggar för att samarbetet ska upphöra.
Helena Stenberg (S) ser de tre vänorterna som viktiga delar i kommunens internationella kontakter och i svaret på motionerna redovisas vad som skett de senaste åren och med det anses motionerna färdigbehandlade.
– En årlig verksamhetsberättelse ska tas fram för att ge allmänheten och kommunfullmäktige full insyn i kostnader och verksamhet för vänortssamarbetet.