Vanligt penicillin på restlista hos Läkemedelsverket

Bristen på läkemedel fortsätter att ställa till problem i samhället. Nu har Kåvepenin, som är en vanlig sorts penicillin, hamnat på restlistan. "Vi ringer ofta förskrivaren för att diskutera alternativ", säger Nina Vikberg, legitimerad apotekare på Renen.

Nina Vikberg, apotekare på Renen, säger att man har ett litet lager av Kåvepenin men att man ofta ringer till förskrivaren för att diskutera alternativ.

Nina Vikberg, apotekare på Renen, säger att man har ett litet lager av Kåvepenin men att man ofta ringer till förskrivaren för att diskutera alternativ.

Foto: Ylva Forslund

Piteå2023-08-27 07:30

Piteå-Tidningen har tidigare berättat om bristen på bland annat flytande alvedon, diabetesmediciner och hormonplåster. 

Nu har Kåvepenin, som är en vanlig sorts penicillin mot infektion, hamnat på restlistan hos Läkemedelsverket. Kåvepenin används ofta för att behandla olika typer av infektioner som till exempel öroninflammation och bihåleinflammation. Inte sällan skrivs det ut till barn.

undefined
Katrin Marklund, apotekschef på Kronans apotek, säger att det ofta finns alternativ till restnoterade läkemedel.

På Kronans apotek i Gallerian och på Apoteket Renen följer man noga vilka läkemedel som blir restnoterade och försöker planera så att man inte behöver säga nej till kunder som vill ha sina mediciner.

Katrin Marklund, apotekschef på Kronans apotek i Piteå, säger att man fortfarande har ett litet lager av Kåvepenin och motsvarande och att de som fått det utskrivet kan hämta ut det där. Att antibiotika skrivs ut mot infektion är inte särskilt vanligt längre då förskrivningen i öppenvården av denna typ av läkemedel minskat.

undefined
Kåvepenin, som är en vanlig sorts penicillin, finns nu på Läkemedelsverkets restlista.

– För 30 år sedan då jag började jobba så skrevs det ut betydligt mer, säger Katrin Marklund och tillägger:

– Vi försöker kontakta hälsocentralerna vid den här typen av restnoteringar och oftast känner förskrivarna till problemet. Det kanske inte blir förstahandsvalet av medicin men det blir något likvärdigt, säger hon.

Nina Vikberg beskriver ett liknande läge.

– När vi fick indikation om att det började vara ont om Kåvepenin tog vi reda på vad vi kunde få tag på och vi har hemma både flytande och tabletter, säger hon.

Hon förklarar att man ibland får trixa lite med förpackningarna.

undefined
Nina Vikberg, apotekare på Renen, säger att man har ett litet lager av Kåvepenin men att man ofta ringer till förskrivaren för att diskutera alternativ.

– Det kan ju vara att man får två förpackningar med 20 tabletter istället för ett paket med 40. Vi kan också bryta en förpackning för att kunden ska få det den behöver, men gör vi det så rådgör vi såklart med kunden innan. 

Hon lyfter också fram den kraftigt minskade förskrivningen av antibiotika mot infektion.

– För tio år sedan gjorde man penicillin-spädning varje dag, numera gör jag det max en gång i veckan. Det är bra att förskrivningen minskat men också viktigt att de som behöver antibiotika får det.

Bristen på läkemedel har gjort att hon och kollegorna har fler kontakter med vården.

– Vi har en tät dialog med Hortlax hälsocentral där vi också finns på plats. Vi ringer ofta till förskrivaren numera för att diskutera alternativ till restnoterade läkemedel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!