Tom Lundström, analytiker på Kronofogden, reagerar över att Piteå kommun betalat över 150 000 kronor i förseningsavgifter.
– Även om det är en liten post i en större kommunal budget så är det mycket av kommuninvånarnas pengar som gått till att betala förseningsavgifter. Även om det inte behöver ha med Kronofogden att göra så låter det som något som förtjänar att uppmärksammas.
När det gäller Piteås ärenden hos Kronofogden konstaterar han att det inte är ovanligt.
– Piteå kommun sticker inte ut som en kommun som har fler ärenden än någon annan. Luleå, som visserligen är en större kommun, de har fler.
Går det dra slutsatsen att kommunerna slarvar med att betala fakturor?
– Jag vågar inte säga att det beror på slarv, då måste man titta på varje ärende. Sedan är det klart att om väldigt många ärenden kommer in till oss så kan det tyda på ett större strukturellt problem i en organisation. Men jag kan inte dra den slutsatsen på grund av Piteås 14 ärenden.
I Piteås fall är de flesta fakturor och dröjsmålskostnader betalda innan ärendet kommit in till Kronofogden. I andra ärenden har skulden betalats efteråt, men utan att Kronofogden behövt driva in pengarna.
– Bara för att man kommer till Kronofogden betyder inte det per automatik att skulden fastställs. Man kan också bestrida den om man anser att det inte finns någon skuld. Det kan också handla om fel och missförstånd.