Många Piteåbor vill bygga i sommar. Piteå kommun fick in fler bygglovsansökningar i början av sommaren än vid samma period 2020.
– Förra året hade vi 63 bygglov i maj. I år var det 85. Det är positivt att många vill bygga. Det visar en framtidstro, säger Johan Wirtala, chef för planeringsavdelningen vid Piteå kommun.
De vanligaste ansökningarna från privatpersoner gäller inglasningar, enstadsbostadshus och kompletteringsbyggnader såsom garage, gästhus, fritidshus. Men det är inte säkert att alla som ansökt om bygglov kan bygga i sommar, berättar Agneta Sahlström, handläggare vid Piteå kommun.
– Vi har haft ett väldigt högt ärendeflöde under våren. Om man söker nu så kan man inte räkna med att kunna bygga i sommar, säger hon.
Johan Wirtala berättar att de flesta ärenden handläggs inom den rekommenderade tiden på tio veckor, men att målsättningen är en snabbare handläggning.
– Vi är en handläggare fler än förra året, men behöver vara ännu fler. Vi kommer att utöka personalstyrkan så fort som det går, men under sommaren hinner vi inte göra något, säger han.
Handläggningstiden räknas från och med att de inskickade handlingarna är kompletta. Om ansökan är bristfällig på något sätt så skickas den tillbaka till den sökande för komplettering, vilket innebär att den totala bygglovstiden blir längre. För att undvika längre tider än nödvändigt rekommenderar Johan Wirtala att den sökande tar reda på vilka regler som gäller för den specifika tomt det handlar om. Regler kan skilja sig åt mellan olika områden och tomter.
– Varje tomt är unik, kan man säga. Det finns regler för nästan varje tomt och de styrs genom en detaljplan. Det är viktigt att ta reda på vad gäller för ens egen. Hur mycket man får bebygga på en tomt kan variera mellan 10 och 30 procent, säger han.
Det vanligaste misstaget privatpersoner gör är att skicka in handlingar som inte är korrekta, exempelvis när det handlar om skalor, berättar Johan Wirtala.
– Ritningarna måste vara skalenliga, det vill säga alla byggnader på tomten ska ha samma skala, säger han.
– De ska även vara korrekta och av god kvalitet. Om man har frågor kan man kontakta oss, men telefonkön är dessvärre lång. Man kan alltid gå in och titta på kommunens exempelritningar eller på Boverkets hemsida, säger Agnetha Sahlström.