En ny undersökning från Trygg-Hansa att få svenskar vet att bilstölder oftast börjar med nyckelstöld - och medan många är rädda att förlora sin hemnyckel eller bankkort är det få som är försiktiga med nyckeln till bilen.
73 procent av alla bilar med årsmodell 2009 eller nyare som efterlysts under 2013-2014 har stulits med nyckel, visar en analys av Larmtjänsts databas. Det innefattar både bilstölder där nyckeln stulits, vilket utgör drygt hälften av bilstölderna totalt, och stölder där tjuven kommit över nyckeln genom att lura till sig den. Men få svenskar vet om detta, fyra av tio tror att den vanligaste formen av bilstöld är att förövaren använder en teknisk lösning för att lura bilen.
Sedan bilarna började utrustas med elektroniskt stöldskydd på 1990-talet, som gör det svårare att tjuvkoppla bilen, har bilbrottsligheten minskat stadigt. 2014 anmäldes 14 300 bilstölder jämfört med drygt 47 100 anmälningar tio år tidigare enligt Brottsförebyggande Rådet (Brå)*. Även stölder ur och från fordon har minskat över tid sedan 90-talet, vilket troligen är en bieffekt av utvecklingen av bilstölder.
Larm den vanligaste åtgärden
Majoriteten av svenskarna har vidtagit någon åtgärd för att förebygga stöld av bilen - och larm är den i särklass vanligaste metoden, 50 procent uppger att de har larm på bilen. 34 procent tar med bilnyckeln var de än går och nästan lika många, 30 procent, parkerar bilen i garage för att minska stöldrisken. Om oturen väl är framme är spårsändaren, en sändare som installeras i bilen och gör att bilen kan spåras om den blir stulen, den bästa metoden idag för att kunna återfå sin bil, men endast 2 procent har spårsändare i bilen.
Den vanligaste platsen för bilstöld och andra fordonsrelaterade brott uppges vara det egna bostadsområdet, mellan 60 och 81 procent av brotten sker där enligt Brå.