Vanliga nyårslöften

Det är nyårsafton. Klockorna ringer in det nya året och många svenskar avslutar det gamla med löften om det nya. Något ska förändras och ofta handlar våra nyårslöften om en hälsosammare livsstil. Som att sluta röka, börja träna eller att börja äta nyttigare mat.

Vid tolvslaget på nyårsafton är det många svenskar som avlägger nyårslöften av något slag. (Arkivbild)

Vid tolvslaget på nyårsafton är det många svenskar som avlägger nyårslöften av något slag. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2013-12-31 10:00

55 procent av svenskarna avger någon form av nyårslöfte och det finns en tanke om att starta det nya året på ett annat sätt. Det finns många olika klassiska nyårslöften och det är den egna kroppen och hälsan som ofta står i centrum när svenskarna avger sina löften inför det nya året.

Äta hälsosammare

Att börja äta hälsosammare är det vanligaste nyårslöftet. Det visar en undersökning från Sifo. Många avger också löften om en hälsosammare livsstil som att börja springa, gå på gym eller att sluta röka. Löftet om att sluta röka var dock vanligare förr. Numer handlar löftena i högre utsträckning om att stressa mindre, dra ner på alkoholen, att läsa fler böcker, få ordning på ekonomin eller att ge vänner och familj mer tid.

Konkreta mål

Vi lovar både det ena och det andra men alla lyckas inte med sina mål. Det finns däremot en del knep att ta till för ett hållbart nyårslöfte. Att sätta upp delmål är en strategi, enligt psykologen Liria Ortiz, men också att lära sig att ta ett eventuellt bakslag.

– Acceptera att du snubblar på vägen. En annan god idé är att göra en tydlig förändringsplan och ha konkreta mål. Ha inte "Att få bättre motion" som mål, utan mer "Nu ska jag gå i trapporna på jobbet" eller "Nu ska jag kliva av en station tidigare." Lägg sedan till ett annat mål, till dess att du är nöjd, säger Liria Ortiz till TT.

Fakta: Så lyckas du med löftet

Liria Ortiz bästa tips till ett infriat nyårslöfte:

Ha delmål. Så att du märker förändringen tidigt.

Acceptera att du åker på ett och annat bakslag.

Gör en tydlig förändringsplan.

Summera varje vecka hur det har gått. Belöna dig när du nått ett delmål.

Källa: TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om