Välsmakande releaseparty
Palt är inte allt! Det är namnet på en ny kokbok där Piteås nationalrätt får samsas med andra både lyxigare och nyttigare alternativ. I går var det festlig premiär för boken som varit efterlängtad i flera år.
Mediaeleverna Anna Lundgren, Patrik Sundin och Joanna Gabrielsson har hjälpt till att fotografera till boken ."Den blev bättre än väntat" menade Anna.
Foto: Maria Johansson
Precis som den förra kokboken så bygger den på Pitebornas favoritrecept som elever på Strömbackaskolans hotell- och restaurangprogram sedan tillagat och elever på mediaprogrammet fotograferat. Mediaeleverna har också gjort intervjuer med tio Piteprofiler som bjuder på sina favoritrecept. Hockeyproffset Mattias Öhlund tipsar om en ruccolasallad med pesto och italiensk skinka. Hotellkungen Hilding Holmqvist berättar att fläskpannkaka är hans favoriträtt och kulstöterskan Helena Engman ger sitt recept på ädelostfylld fläskfilé.
- Jag är jättenöjd! Boken blev verkligen fin, säger Helena Stenberg, ordförande i Folkhälsorådet i Piteå.
Nyttiga alternativ
Målet med boken är att inspirera oss att äta både mer lokalproducerat och enligt tallriksmodellen. Vad sägs om renrostbiff med mandelpotatis, färsbiffar fyllda med Västerbottensost, tunnbrödssnittar, lättrökt gravad lax med med bulgursallad eller rostad smulpaj med rababer.
- Det finns många riktigt nyttiga alternativ och dessutom är det jättegott, säger Stenberg.
I boken finns också bra miljö-, motions- och hushållstips. Exempelvis hur man kan smyga sig igång med vardagsmotion, laga mat mer energieffektivt och dricka vatten från kranen.
Det var år 2002 som del ett i kok-bokserien släpptes, den såldes slut direkt och sedan dess varit mycket efterfrågad. Nya boken trycks i 5 000 exemplar och ska säljas på biblioteken, i stadshusen och eventuellt också på apoteken.
FAKTA Rubrik
Text
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!