Socialdemokraterna i Piteå kommer inte längre att ha egen majoritet. Det stod klart redan när hälften av de 32 valdistrikten var räknade vid 23.30-tiden på söndagskvällen.
Då låg socialdemokraterna på bra precis 40 procent av rösterna.
Främsta anledningen till raset är besluten om skolnedläggningar på landsbygden.
– Sannolikt är det här vårt sämsta valresultat sen, ja, jag vet inte när, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Roslund.
Rekyl
Han tillägger att tappet var väntat.
– Men kanske inte i den här utsträckningen. Men vi visste redan innan valet att beslutet om skolnedläggningar kommer att slå tillbaka. Det har exempelvis väljarna i Hemmingsmark varit tydliga och förklarat för oss, säger Roslund.
Väljarna i byn höll sitt ord. Där backade socialdemokraterna 51,3 procent, snacka om rekyl. Samtidigt gick centerpartiet fram 41,3.
– Markeringen är tydlig och det går inte missförstå. Här slog skolfrågan tillbaka rejält, konstaterar kommunalrådet.
Han ångrar ändå inte beslutet.
– Jag har sagt det förr. Personligen förstår jag bybornas reaktion, men när vi ansvarar för politiken i hela kommunen måste vi se till helheten.
Förutom att (S) tappar den egna majoriteten kommer det politiska landskapet också att ritas om i form av två nya partier i fullmäktige, skolpartiet och sverigedemokraterna.
Tar smällen
– Ja som det ser ut nu får skolpartiet två mandat och sverigedemokraterna också två. Dessutom verkar det som att sjukvårdspartiet får ytterligare ett till sina redan fyra, säger Peter Roslund.
Samtliga dessa nya mandat kommer på bekostnad av det socialdemokratiska raset.
– Jo, det är vi som får ta smällen, säger Peter Roslund.
Det här innebär att socialdemokraterna i Piteå nu måste söka stöd för att driva sin politik. I mångt och mycket har partiet genom åren också fått stöd av vänsterpartiet, inte minst har det varit så i besluten om skolnedläggningar.
– Men vi har ju också miljöpartiet som vi kan prata med, säger Roslund.
Har det varit värt att ta de här besluten när du tittar på valresultatet?
– Det är fortfarande nödvändigt att se helheten i politiken. Det går inte bara se till en enda fråga om vi ska klara alla utmaningar vi har framför oss, säger Peter Roslund.