Välkommet vårtecken när sanden ska bort

Ett säkert vårtecken är sopningen av gator och trottoarer. I år är arbetet extra tungt med närmare 50 000 ton sand att sopa upp efter den ovanligt sandkrävande vintern.- Vi hoppas folk har förståelse för att det kan ta lite tid, säger soparen Johan Berg.

Det är bråda tider för gatusoparna. Den sena snösmältningen och vinterns stora sandningsbehov har medfört förseningar men soparna hoppas på folks förståelse. Ambitionen är att alla gator i kommunen ska vara sopade innan skolavslutningen.

Det är bråda tider för gatusoparna. Den sena snösmältningen och vinterns stora sandningsbehov har medfört förseningar men soparna hoppas på folks förståelse. Ambitionen är att alla gator i kommunen ska vara sopade innan skolavslutningen.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2008-04-29 06:00
Det dammar och yr, det sopas och spolas - allt för att få trottoarer och gator fria från sand, grus och damm. Hela vintern har gator och gångvägar sandats för att motverka den förrädiska halkan. Nu inriktas arbetet på att sopa upp allt igen.
Arbetsdagarna är långa för soparna som har hela kommunen på sitt samvete. Piteå kommuns gatuavdelning förfogar över en del av sopfordonen och en del personal men Westerlunds Transport AB står för huvuddelen av arbetet på entreprenad.
Tonvis varje dag
- Det är extremt mycket i år på grund av den vinter som varit, bara på trottoarerna sopar vi bort omkring tio ton varje dag, konstaterar soparen Lars Westerlund (som är anställd av kommunens gatukontor och, sitt namn till trots, inte har något med entreprenadföretaget att göra).
Lars Westerlund kör oftast det minsta sopfordonet som används på trottoarer och andra små och svåråtkomliga ställen.
När han är klar kommer lastbilen med uppsamlare och tar bort den ihopsopade sanden för vidare transport till upplaget på Västra kajen mitt emot räddningstjänsten. Dit kör bilarna och traktorerna i skytteltrafik så här års och berget växer för varje dag.
- Materialet används sedan som fyllnadsmassa, berättar Lars Westerlund.
Försenad sopning
Att det inte går att återanvända beror på att det kontaminerats av bland annat giftiga avgaser och inte får läggas ut på vägarna igen.
Johan Berg kör en av Westerlunds traktordragna sopmaskiner och konstaterar att den tidiga påsken och det sena snöfallet i mitten av april försenat årets sopning.
- Normalt brukar vi kunna sopa under påsklovet och passa på runt skolgårdar och sånt när det inte finns några barn där, men så tidig som påsken var i år gick det ju inte.
Trots att sopningen är ett mycket välkommet och uppskattat vårtecken får soparna mycket klagomål.
- Folk klagar på att det dammar och att vi är i vägen och att det tar för lång tid innan vi kommer, säger Lars Westerlund.
Johan Berg, som även ska tuffa iväg till Långträsk, Koler och Storsund med sitt sopekipage i 36 kilometer i timmen, konstaterar att han och hans kolleger gör så gott de kan men det tar sin tid, inte minst i år när snösmältningen försenats.
- Vi hoppas att alla inlinesåkare har förståelse för att det kanske dröjer lite längre innan de kan åka sin vanliga inlinessträcka, ler han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om