- Den tiden är förbi, säger finansminister Per Nuder som på onsdagen besökte Luleå.
- Norrbotten är i dag centrum för en expansion som bidrar starkt till hela landets utveckling och som övriga regioner har mycket att lära sig av.
Tar fokus
För dagen är det ändå inte politiska sakfrågor som dominerar valrörelsen. Det handlar istället till största delen om händelsen som satt hela folkpartiet i gungning - intrånget i det socialdemokratiska intranätverket.- Det här tar kraft från valrörelsen, säger Per Nuder som fördömer folkpartiets handlande.
- Jag känner mig kränkt, ungefär som att bli utsatt för inbrott hemma.
Han går emellertid inte så långt som partisekreterare Marita Ulvskog som jämfört Lars Leijonborgs handlande med en våldtäktsmans.
Per Nuder betonar ändå att det folkpartistiska agerandet är unik.
- Den värsta skandalen i svensk modern politisk historia och som definitivt inte handlar om ungdomligt oförstånd, säger han.
Irriterad
Nuder irriteras också över att folkpartiledningen av allt att döma känt till det hela och inte gjort något.- De har utnyttjat situationen, säger han.
Att Fredrik Reinfeldt väntat med att kommentera situationen finner finansministern också märklig.
- Han var tyst i två och ett halvt dygn. Jag tycker han tidigt borde ha tagit avstånd från det hela.
Helst av allt vill Per Nuder att valrörelsen så snabbt som möjligt fokuseras kring vad som stundar och hoppas att trenden från senaste opinionsmätningen håller i sig.
- Vi vet av erfarenhet att det mesta avgörs sista veckan. Det är då den tuffaste kampen om väljarna sker.
Optimism
Han säger sig känna viss optimism, även om han vid flera tillfällen poängterar att det kommer att bli jämnt.- Jag är rädd för att den senaste händelsen i folkpartiet kan innebära lågt valdeltagande. Något som inte gynnar oss, säger Nuder.
Även om han på onsdagen inte levererade några nya vallöften, betonar Per Nuder att det valmanifest som socialdemokraterna tidigare presenterat ligger fast. De löften som finns där kommer att infrias.
Frågor som sänkt bränsleskatt eller sänkt skatt på el är inte aktuellt.
- Nej, vi ser hur överskotten växer till och det vill vi satsa på utbyggd välfärd före skattesänkningar av olika slag.
Finansministern ser exempelvis ett bättre alternativ att höja reseavdragen före sänkt bränsleskatt. Exakt hur mycket talar han dock inte om.
Klassiskt
- Vi har nyligen höjt från 17 till 18 kronor. Varje krona kostar cirka 670 miljoner. Vi återkommer med summan längre fram.Beträffande skatten på el är han tillbaka till klassiska argument som att diskutera situationen på den Nordiska elbörsen som styr elpriserna.
- Men vi bör även se över om det råder rimliga konkurrensförhållanden mellan de tre stora elbolagen.
På tal om el slår Per Nuder fast att Vattenfall ska förbli i statens ägo. När det gäller Norrbotniabanan är han ännu tydligare.
- Vårt tidigare löfte om byggstart ligger fast. Det ska ske 2010.