Svenskarna är ett ljusälskande folk. Så pass mycket att vi årligen eldar upp 300 miljoner värmeljus, de allra flesta förstås i juletid.
Men höstmörker och kyla innebär också en kraftig uppgång i försäljning och konsumtion av levande ljus.
Fast vad många inte tänker på, är vilka effekter ljusen har både på oss människor direkt och indirekt genom dess miljöpåverkan.
De billigaste och vanligaste värmeljusen består till exempel helt eller delvis av paraffin och palmolja. När paraffinet blir varmt avger det cancerogena ämnen såsom bensen, vilket i sin tur påverkar både växthuseffekten och vår hälsa.
Och den växande produktionen av palmolja, framför allt i Malaysia och Indonesien, vållar stora skador både människor, djur och natur.
Bakom de gigantiska landskapsförändrande plantagerna, som av Världshälsoorganisaitonen WHO beskrivs som "en grön öken där inga andra grödor kan växa" , döljer sig skövling av regnskog och brott mot mänskliga rättigheter. Det är också vanligt att det kemiska bekämpningsmedlet parakvat används, ett medel som är förbjudet inom EU eftersom det kan skada människors hälsa.
Norska folkhälsoinstitutet gick 2014 ut och liknade användningen av ljusen med passiv rökning. När man blåser ut ljusen frigörs nämligen stora mängder sotpartiklar.
Även vanliga långa ljus kan innehålla paraffin med samma skaderisker som värmeljusen. Särskilt astmatiker och allergiker kan få besvär.
– Så är det. Paraffinljus avger en massa farliga partiklar och leder till fler sjukdomar, säger Eva Eiderström vid Naturskyddsföreningen.
– Och eftersom vi på vintern håller oss mer inomhus, inte vädrar lika mycket och tänder extra många ljus blir det ännu värre. Men det är enkelt åtgärdat, byt till stearinljus. Ljus med 100 procent stearin, förtydligar hon.
Samtidigt konstaterar Svanen att om alla i Sverige gick över tilll ljus av 100 procent stearin skulle vi minska koldioxidutsläppen lika mycket som om vi tog bort 15 000 bensinbilar.
Allt fler butiker, grossister och tillverkare satsar dock på mer miljövänliga alternativ.
Små lokala producenter som Hing organics i Piteå, som gör sina ljus av rapsvax med eteriska oljor och träveke, tillhör de mer exklusiva.
Men det finns många andra exempel på företag i Piteå som säljer exempelvis ljus av 100 procent stearin, soja- eller bivax och startkit i glas med refill-värmeljus utan metallhölje.