Valframgång jackpott för SD-toppen

Söndagens val kan bli en ekonomisk vinstlott för Magnus Häggblad, Sverigedemokraternas förstanamn i Piteå. Egenföretagaren, som förra året deklarerade för 34 500 kronor, kan mer än tredubbla sin inkomst om partiet tar sig in i kommunfullmäktige.

Politiskt inflytande, men också en hel del pengar i form av arvoden och partistöd står på spel för SD i valet till kommunfullmäktige.

Politiskt inflytande, men också en hel del pengar i form av arvoden och partistöd står på spel för SD i valet till kommunfullmäktige.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2014-09-10 19:00

De senaste fyra åren har Magnus Häggblads taxerade förvärvsinkomst legat på, som mest, 35 900 kronor. Som etta på Sverigedemokraternas lista till kommunfullmäktige står han först i tur att bli arvoderad politiker om partiet tar sig in i kommunens högsta beslutande organ. Där väntar partigruppledararvode på minst 93 700 kronor plus arvode för fullmäktigesammanträden samt ersättning för förlorad arbetsinkomst och ersättning för pension och semester. Som lägst, räknat på dagens nivåer, blir det drygt 104 400 kronor per år.

– Det är inte säkert vem som blir gruppledare i dagsläget. Det där är något väldigt sekundärt för min del, säger Magnus Häggblad, som tror att partiet kan få mer än ett mandat.

Jobbar heltid

Tidigast till helgen har han tid för en telefonintervju, säger han när PT når honom på tisdagsförmiddagen. Magnus Häggblad driver enskild firma och är inhyrd från morgon till sen kväll under produktionsstoppet på Smurfit Kappa.

Vad jobbar du med?

– Jag är egenföretagare inom svets, smide och rep och så. Just nu hyr jag ut mig åt industrin.

Är det en heltidssyssla?

– Ja, det kan man väl säga.

De senaste åren har du taxerat för 30 000-35 000 kronor. Hur överlever man på det?

– Ja, det kan man fråga sig. Men jag bor ju hemma hos mina föräldrar för tillfället, bor billigt och sådär, säger den 39-årige egenföretagaren.

Hur kan du tjäna så lite om du jobbar heltid?

– Det beror ju också på hur mycket man för in i firman, säger Magnus Häggblad som uppger att företaget befinner sig i en uppstartsfas.

Hur länge har du haft eget företag?

– Fem år eller något sådant där skulle jag kunna tänka mig, säger Magnus Häggblad, som inte vill uppge firmans omsättning.

Får kommunalt partistöd

Kommer Sverigedemokraterna in i kommunfullmäktige skulle det också innebära klirr i kassan för partiet, både lokalt och nationellt. Minst 106 900 kronor per år kan Sverigedemokraterna i sådana fall räkna med i kommunalt partistöd. Av det ska 25 procent gå till riksorganisationens valfond, enligt partiets stadgar. Innan förra valet var motsvarande siffra 40 procent. Partiet tog sig då in i riksdagen och fick flera nya mandat på lokal och regional nivå, vilket ytterligare har stärkt partiets ekonomi.

– Det innebär att de har flyttat fram sina positioner och lyckats etablera organisationer även i andra delar av landet, där man inte tidigare varit framgångsrika, säger Niklas Bolin, lektor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet i Sundsvall.

Fakta Partistöd

Stöd ges till lokala partiorganisationer vars parti har tagit plats i kommunfullmäktige.

Partierna får ett årligt grundstöd på 51 500 kronor plus 55 400 kronor per fullmäktigemandat.

Partierna kan också få utbildningsstöd på högst 2 900 kronor per fullmäktigemandat och mandatperiod.

Politiska ungdomsorganisationer kan få bidrag med 0,3 basbelopp per mandat som moderpartiets partistöd baseras på. För att få bidrag ska föreningen bland annat "skicka in programdokument där det inte förespråkas kränkningar av grundläggande mänskliga rättigheter, diskriminering på grund av kön, etnicitet, religiös tillhörighet, nationalitet eller sexuell läggning."

Källa: Piteå kommuns föreskrift om kommunalt partistöd samt bestämmelser om särskilt bidrag till politiska ungdomsorganisationer

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om