De har börjat ett nytt liv i Piteå

Kateryna Chorna och Valerij Svinarenko som flytt från Ukraina har börjat rota sig i Piteå. Efter ett halvår har hon lärt sig svenska, arbetar och sjunger i kyrkokören medan han jobbar med service.

Flyktingarna Valerij Svinarenko och Kateryna Chorna har på var sitt håll börjat rota sig i Piteå. Han som husvärd på Stadsporten. Hon som forskare och agronom.

Flyktingarna Valerij Svinarenko och Kateryna Chorna har på var sitt håll börjat rota sig i Piteå. Han som husvärd på Stadsporten. Hon som forskare och agronom.

Foto: Catrin Renlund

Piteå2023-02-24 06:30

Rysslands invasion av Ukraina inleddes i gryningen för ett år sedan, den 24 februari 2022.

undefined
"Vi trivs och vill fortsätta att jobba och bo här och uppskattar projektet som hjälpt oss socialt", säger Kateryna Chorna.

Kateryna Chorna och Valerij Svinarenko är två av de 106 ukrainska flyktingar som kom till Piteå 2022. Efter ett halvår har de börjat rota sig här, mycket tack vare Care Satsa som är ett europeiskt socialfondsprojekt som drivs av Piteå kommun.

Syftet med projektet är att underlätta för ukrainare som kommit till Piteå att hitta jobb, bostad och ge dem en språngbräda in i det svenska samhället och sociala sammanhang.

undefined
Thomas Nilsson, projektledare för Care Satsa, berättar att målet är att stötta 60 ukrainska flyktingar.

Kateryna Chorna är agronom och forskare inom miljö och klimat. Hon jobbar på Piteå kommuns planeringsavdelning där hon bland annat utreder konsekvenser av klimateffekter. Hennes sambo har också fått jobb som it-utvecklare på ett företag i stan.

– Jag och min sambo trivs och vill fortsätta jobba och bo här och uppskattar projektet som hjälpt oss socialt med jobb. Vi har lärt oss svenska och sjunger i kyrkokören, säger hon.

undefined
"Jag skulle vilja att min son kommer hit och studerar", säger Valerij Svinarenko.

Hon och sambon bodde utanför Kiev och flykten från Ukraina för ett år sedan kantades av rädsla och förtvivlan.

– Vi insåg att det var livsfarligt att stanna men det har varit väldigt svårt att flytta. Jag har gråtit varje dag i flera månader. Sista morgonen hemma vaknade vi 04.30 av ett högt ljud. Alla bilar utanför larmade, sedan var de borta. Vi flydde och gick tre mil, det var larm överallt och helt tomt i Kievs centrum. Vi kom till tågstationen och klev på evakueringståget till polska gränsen där vi sov på ett golv några dagar innan vi tog oss vidare med färja till Stockholm. Vi fick bara med oss våra ryggsäckar då vi inte trodde att vi skulle behöva vara borta så länge, säger Kateryna Chorna.

Valerij Svinarenko har fått jobb som husvärd på Stadsporten, där han utför varierande service. Han säger sig ha svårt med svenskan men trivs med sin sysselsättning.

undefined
Ukrainska flyktingar i Piteå.

– Jag kämpar med svenskan och saknar min 17-årige son. Jag skulle vilja att han kommer hit och studerar, säger han.

Thomas Nilsson, projektledare för Care Satsa, berättar att målet är att stötta 60 personer.

– I nuläget har vi träffat 45 ukrainska flyktingar, av dem är 20 kvinnor och 16 män inne i projektet. 23 personer har anställning inom kommunen och i privata bolag. För ytterligare fem personer finns det lösningar inom en snar framtid, säger han och fortsätter:

– 80–85 procent jobbar åt kommunen inom främst barnomsorg, äldreomsorg och måltidsservice, säger Thomas Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!