PITEÅ Antalet anmälda fall av misshandel minskar, ändå är det så vanligt att det knappt blir en notis i tidningen när det inträffar.
Våldet finns överallt, i alla åldrar och i alla samhällsskikt. Bara en bråkdel av händelserna polisanmäls. Den statistik som redovisas här, är den som lett till en anmälan. Då ska man veta att det i verkligheten förmodligen rör sig om det dubbla eller till och med tredubbla.
Vid Södersjukhusets akutmottagning svarade exempelvis 61 procent av de patienter som kommit in med skador orsakade av våld att de inte skulle komma att göra en polisanmälan.
Konsekvenser
Den statistik som finns visar dock på mönster som forskarna tror går igen även bland det som aldrig anmäls; Flickor/kvinnor blir slagna av någon de känner och ofta hemma. Män, och framför allt unga män, drabbas på offentliga platser och misshandlas ofta av någon de inte känner.
Allt våld får konsekvenser, oavsett om man blir allvarligt fysiskt skadad eller inte. De psykiska konsekvenserna är ofta allvarligare än de fysiska skadorna. Människor blir hämmade och rädda. Det finns också en avgörande könsrelaterad skillnad, särskilt bland unga, som inte går att utläsa av statistiken.
Sexuellt våld
Överläkaren och forskaren Ingela Danielsson i Sundsvall har reagerat starkt över det ökande våldet bland unga och beslöt sig för att undersöka omfattning och konsekvenser. Hon tog nio ungdomsmottagningar i landet till hjälp, från Gällivare i norr till Malmö i söder, och bad personalen att med mycket konkreta och enkla frågor intervjua ungdomarna om deras upplevelser av fysiskt, psykiskt och sexuellt våld. Resultatet jämfördes (och överensstämde) med en enkät bland samtliga gymnasieelever på orten.
Fortsätter lida
Det visade sig att många, betydligt fler än man kunnat tänka sig, är drabbade av våld. Och det finns en avgörande skillnad mellan flickor och pojkar.
Grabbarna drabbas betydligt oftare av fysiskt våld, men unga tjejer utsätts oftare för en kombination av både fysiskt, psykiskt och sexuellt våld. Det - i kombination med att gärningsmannen ofta är en person som de känner väl, kanske till och med älskar - gör att flickorna fortsätter att lida långt efter att såren läkt och blånaderna försvunnit.
- Flickorna utvecklar då allehanda sjukdomstillstånd, de lider av värk i huvud, muskler och leder, har mag-tarm-besvär, astma, infektioner, ångest och sömnproblem, säger Ingela Danielsson. Flickorna blir storkonsumenter av vård.
Även pojkarna påverkas psykiskt av det som hänt, men verkar ändå ha lättare att gå vidare.
Alkohol och våld
Alkohol och droger är väldigt ofta inblandade när det gäller våld, särskilt bland unga män. Där är i stort sett alla förövare påverkade, men Ingela Danielssons undersökning visar att även offren ofta är berusade.
När det gäller offer för fysiskt våld var 30 procent av flickorna och uppemot 70 procent av pojkarna berusade. Och bland offren för sexuellt våld, där flickorna är överrepresenterade, var mer än hälften berusade. Det här oroar Ingela Danielsson.
- Mer än hälften, 48 procent av tjejerna och 60 procent av killarna, har ett riskbruk av alkohol och siffran fortsätter att öka. Lägg till det då att risken att utsättas för våld också ökar.