Alla anställda inom socialtjänsten har en skyldighet att rapportera fel, brister och andra avvikelser i verksamheten som ett led i ett ständigt förbättringsarbete.
– Det är en jätteviktig del i vårt kvalitetsarbete. Om vi jobbar med avvikelser på ett systematiskt sätt kan vi lära oss av våra misstag vilket leder till att vi får en bättre vård och omsorg, säger Linda Stenström, EU-samordnare och kvalitetsansvarig på socialtjänsten i Piteå kommun.
Till skillnad mot vårdavvikelserna enligt hälso- och sjukvårdslagen så minskar anmälningarna enligt socialtjänstlagen och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. 2017 rapporterades 139 avvikelser in, vilket är 45 färre än föregående år och 95 färre än 2015. Vad minskningen beror på är svår att säga, men Linda Stenström tror inte att antalet oönskade händelser blivit färre.
– Jag tror att man skulle kunna rapportera in fler avvikelser i verksamheten, men att man glömmer bort eller inte alltid reflekterar över att man ska göra det, säger Linda Stenström.
Likt tidigare år kommer de flesta rapporter från vård- och omsorgsboendena. Hortlaxgården och Munkberga stod för nästan 70 procent av vård- och omsorgsboendenas avvikelser, men Linda Stenström tror inte att det beror på att boendena har mer problem, tvärtom.
– Jag ränker att man är väldigt duktig på att rapportera in avvikelser där. Vi ser det som något positivt.
Våld och aggressivitet är den vanligaste avvikelsen med totalt 46 rapporter.
– Sedan är det väldigt få av de här som leder till skador. Det handlar oftast om hårda ordväxlingar mellan brukare. En del personer är dementa och då är det lätt att det blir missförstånd.
Den näst vanligaste avvikelsen är brister när det gäller trygghetslarm, 23 anmälda händelser.
– Det kan vara att rörelselarmen inte slagits på eller att larmmattor har varit felställda, säger Linda Stenström.
Enligt Linda Stenström planeras nu informationsträffar där hon kommer att besöka boenden för att informera om avvikelser och när de ska rapporteras.
– Jag tänker att verksamheten ofta har kännedom om det, men att man alltid behöver påminnas.