Förutom många prydnadsslöjdare med ull från får och lamm som basråvara fanns också får- och lammproducenter från hela länet på plats för att berätta om sin produktion och vidareförädling av kött och mjölk. Samt förstås bjuda på en del smakprover.
Ovanligt företagande
En av dessa var Agneta Grennberg från Klövergården utanför Kalix som började sitt fårproduktförädlande av kött, ost, med mera i början av 90-talet.- Det är i dag ganska ovanligt med fårföretagande, klargjorde Grennberg och berättade att hon driver en av endast tiotalet gårdar i landet som producerar fårmjölk.
Vid ett annat utställningsbord fanns vantsamlaren Elsie Tullnär Nilsson, Jokkmokk. I sin samling har hon 288 registrerade vantar av 100-procentig ull allt från 1940-talet fram till i dag i form av både arbetsvantar och finvantar av hemspunnen ull.
- Vantarna kommer från hela länet och nästan alla mina vantar har en egen historia med många gripande kvinnoöden, berättade Elsie som samlat på vantar i över 20 år.
Jättekul hobby
Vid sin spinnrock satt Gunborg Ångman, Mullbacken, Arjeplog, och visade hur det går till att spinna sockgarn. Arvidsjaursdamerna Majvor Sellbom och Marianne Lindmark vid bordet bredvid bjöd ut egentillverkade fårprodukter i form av tovade prydnader.- Det är en tidsödande men jättekul hobby, försäkrade Majvor och Marianne.
Vid jubileumsdagen deltog även dokumentärfilmaren Åke Edström för att bland annat berätta om och visa avsnitt från Arvidsjaurs äldsta filminspelning.
Anna-Lisa Lundgren i det lokala Hushållningssällskapet var mycket nöjd med den jubileumsdag där fåret stod i fokus.
- Det är jättetrevligt att så många ortsbor velat komma och ta del av allt som händer denna spännande dag, tyckte Anna-Lisa.