Att förnya sin garderob och samtidigt slå ett slag för miljön kan tyckas svårt. Men nationella klädbytardagen gör det möjligt - och gratis. Bakom lördagens arrangemang står Naturskyddsföreningen och ett antal privatpersoner som tog upp det här med klädbytardagar för några år sedan.
- Det är nog fjärde gången vi ordnar det här nu. Vi har gjort det i privat regi men också tillsammans med Naturskyddsföreningen. I dag blev det i samband med nationella klädbytardagen här på museet, sade Moa Nilsson, en av arrangörerna.
Inga kläder kostar
Upplägget är så att den som vill delta i klädbytet tar med sig valfri mängd kläder till bytesstället och lämnar in dessa för upphängning. En timme senare öppnas lokalen för fritt byte och då är det bara att plocka med sig det man vill och inget kostar. De kläder som blir över lämnas in till Kupan, varifrån de säljs vidare.
Bra för miljön
När bytandet började klockan 13 fanns det en hel del plagg att välja mellan. På klädställningar trängdes klänningar, tunikor, jackor och blusar och på bord intill låg tröjor, linnen, halsdukar och byxor.
- Det är mest damkläder och det beror nog mycket på att informationen om den här dagen sprids via vårt nätverk och i det är det flest kvinnor, sade Moa Nilsson.
Enligt Naturskyddsföreningen köper varje svensk i genomsnitt 15 till 20 kilo kläder och textil varje år samtidigt som åtta kilo slängs i soporna. Om alla i Sverige skulle byta till sig ett kilo kläder per år istället för att köpa nya skulle det tillsammans spara in 142 000 ton koldioxid, 25 ton kemikalier och 600 miljoner badkar med vatten.
- Tanken är att uppmana till vårstädning bland miljöovanor. Att byta kläder och köpa på second hand blir allt populärare och innebär en stor vinst för miljön jämfört med att shoppa nya kläder. Att delta i klädbytardagen är som att gå in i en stor gratisbutik med miljön som vinnare, säger Jessica Andréason, projektledare på Naturskyddsföreningen för klädbytardagen.