I nuläget finns det 478 särskilda boendeplatser för äldre i Piteå. Av dessa är 262 vård- och omsorgsplatser och 204 demensplatser. Dessutom tolv tillfälliga platser på Villa Utkiken.
Just nu är bygget av demensboendet Ängsgården på Berget med 50 platser i slutfasen och när det successivt kan börja brukas i september stängs Villa Utkiken.
– Det är flera små förändringar på våra boenden, men preliminärt kommer vi att ha 527 särskilda boendeplatser till hösten. Det är 49 fler än i nuläget, så det ser ganska bra ut, säger Helena Magnusson, avdelningschef för äldreomsorgen i Piteå.
Just nu väntar 39 personer, som beviljats biståndsbeslut, på en särskild boendeplats, men det innebär inte nödvändigtvis att kön försvinner till hösten.
– En del av de här 39 personerna har redan fått erbjudande, men tackat nej. Det kan exempelvis handla om att en person som bor i Piteå inte vill hamna på ett boende i Rosvik. Men det här med kö lite missvisande. Det är inte turordning, utan behovet som styr hur fort man får en plats.
Samtidigt bor många åldringar hemma, men har ett väldigt stort behov av insatser från hemtjänsten.
– Vi jobbar inte aktivt med att erbjuda de som bor hemma en boendeplats, trots att det kanske skulle vara ekonomiskt bättre för kommunen, säger Helena Magnusson.
Standarden på olika boenden varierar. Så till exempel borde Munkberga byggas om alternativt ersättas av ett helt nytt boende.
– Toaletterna är för små i många av lägenheterna och Munkberga kanske måste ersättas. Det planeras för ett nytt boende med 80 platser, men politikerna har inte tagit något slutligt beslut i frågan.
Dessutom påbörjas renoveringen av Hortlaxgården till hösten. Ett arbete som beräknas ta ett år.
– Som jag har förstått stängs en avdelning i sänder under renoveringstiden. Vi vill verkligen inte ha någon ny vattenskada eller liknande på något boende.
Samtidigt står äldreomsorgen inför enorma utmaningar i form av en åldrande befolkning. För 50 år sedan fanns det 45 90-åringar eller äldre i Piteå. Idag finns det cirka 326 och 2030 beräknas antalet vara 489 personer. Idag består dessutom gruppen 85-89 år av 752 personer. 2030 kommer de att vara 1 201 stycken.
– Alla kommer inte att behöva plats på särskilda boenden, men vi måste liksom övriga Sverige rusta oss för den här utmaningen. Det gäller också den viktiga personalrekryteringen, säger Helena Magnusson.