Vajerräcken dödligt hot mot mc-förare

Det sker inga mötesolyckor med dödlig utgång på vägsträckor med mitträcken. Därför planerar Vägverket ytterligare 13 mil vajerräcken på de norrbottniska vägarna. Men mc-åkarna är kritiska mot utformningen av räckena.

Sammanlagt tolv mil mitträcken finns på de norrbottniska vägarna, och Vägverket vill anlägga ytterligare 13 mil. Mötesolyckorna har i praktiken utraderats på de aktuella sträckorna. Däremot är de skarpa stolparna livsfarliga att köra in i för en motorcyklist.

Sammanlagt tolv mil mitträcken finns på de norrbottniska vägarna, och Vägverket vill anlägga ytterligare 13 mil. Mötesolyckorna har i praktiken utraderats på de aktuella sträckorna. Däremot är de skarpa stolparna livsfarliga att köra in i för en motorcyklist.

Foto: Erik Westergren

PITEÅ2009-07-25 06:00
De första vajerräckena i Norrbotten sattes upp på E4 mellan Rutvik och Antnäs 2002. Nu finns det ungefär tolv mil vajerräcken i länet.
Räckena är uppsatta på stora delar av E4 mellan Jävre och Töre, samt riksväg 97 mellan Luleå och Sunderbyn.
Vägverket har, efter att ha sammanställt samtliga dödsolyckor i Norrbotten och Västerbotten 1999-2008, fastslagit att mötesfria vägar med mitträcken räddar liv.
Fler på gång
Därför planeras ytterligare 13 mil mitträcken, bland annat på E4 mellan Boviken och Rosvik, E4 från Töre till Kalix och Salmis till Haparanda, riksväg 97 mellan Södra Sunderbyn och Boden samt E10 mellan Töre och Överkalix.
- Men det är inte klart när de kan börja byggas. Vi har inte fått pengar till det än, säger Lars Hedström, pressansvarig på Vägverket region norr.
Farliga stolpar
Några som inte gläds åt utbyggnaden av vajerräckena är intresseföreningen Sveriges motorcyklister, SMC.
- Vi tycker att mitträcken är bra, det är utformningen och placeringen av dem vi inte gillar, säger Maria Nordqvist på SMC.
Det är vajerräckenas blottlagda stolpar som utgör ett dödligt hot för motorcyklisterna.
- Det dör mellan två och sex motorcyklister varje år i räckesolyckor. Sedan 1998 har nio mc-åkare dödats på 2+1-vägarna, och fyra av dem omkom efter att ha kolliderat med vajerräcken.
Det största problemet är enligt SMC att motorcyklisten leds via vajern mot stolpen. Även om mc-föraren inte dör, så leder kontakten till svåra skador eftersom vajerräckena har en skärande effekt.
- Det stora problem är att man åker in i räcket med benet, säger Maria Nordqvist.
- Jag har träffat människor som åkt in i räcken och överlevt, men fått benen söndertrasade trots att de haft alla tänkbara skydd. En kille berättade att han inte hade fått en fläck på skinnstället i övrigt, men benet var söndertrasat.
Mitträckena utgör trots detta en minoritet i statistiken över dödsolyckor med mc. Det är vägräckena i ytterkurvor som utgör det dödligaste hotet för motorcyklisterna.
- 70 procent av dödsolyckorna med motorcykel sker i ytterkurvor, säger Maria Nordqvist.
Släta ytor
Sveriges motorcyklister anser att det är mycket angeläget att vägräckenas utformning ändras.
- All forskning visar att räcken med släta ytor är bättre att krocka med. Släta betongräcken är det bästa, säger Maria Nordqvist.
Ett annat alternativ är att montera underglidningsskydd på stolparna.
- Det finns i andra länder. Man sätter upp en underskena, som motorcyklisten glider på, och då skyddar skenan föraren mot stolparna.
- När man sätter upp fasta installationer i vägmiljön, ska man tänka på alla som kör på vägen och använda sig av bästa möjliga lösning med tanke på allas säkerhet, säger Maria Nordqvist.
FAKTA Döda i trafiken
Omkomna i trafikolyckor på de norrbottniska vägarna 2004-2009 (1 januari till 30 juni inom parentes).
2004 20 (11)
2005 14 (7)
2006 13 (4)
2007 27 (5)
2008 21 (8)
2009 2*
* T o m 30 juni 2009
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om