Vägverket häver stopp för hyttsten

Vägverket region norr häver nu det förbud mot användning av hyttsten från SSAB som infördes i januari 2007. Beslutet att börja använda hyttsten igen tas efter omfattande utredningar och införandet av nya riktlinjer.

Piteå2008-02-18 00:00
PITEÅ (PT)

Bakgrunden till att sluta använda hyttsten som fyllnadsmaterial grundar sig i en skada på vegetationen som upptäcktes invid väg 686 i Ubbyn, några mil utanför Boden i slutet av augusti 2006.

Den efterföljande miljöutredningen visade att urlakning skett från den hyttsten som vägbanken delvis är uppbyggd med, och slutsatsen var att vegetationsskadan sannolikt kunde kopplas till urlakningen.

Säkra kvaliteten

- Nya riktlinjer och kvalitetssäkring av materialet gör att vi nu åter kan använda hyttsten, säger Lena Dahlgren, vägdirektör vid Vägverket region norr.

De nya riktlinjerna blev klara i december 2007 och är nu godkända. Principen i riktlinjerna är att varje användning av hyttsten skall föregås av en grundlig miljöbedömning längs hela vägsträckan och att denna bedömning skall göras och beskrivas redan i projekteringsskedet.

Genom att följa de nya riktlinjerna kan en trygg avsättning för hyttsten garanteras och därför häver Vägverket stoppet för användning av hyttsten, under förutsättning att riktlinjerna följs. Stoppet upphör från och med den 13 februari 2008.

Skadorna åtgärdade

- Under 2007 har vi bland annat anlitat miljökonsultföretaget Ecoloop, som gått igenom och sammanställt allt som forskats och publicerats om hyttsten från SSAB i Luleå. Under året har vi också anlitat konsultföretaget SWECO, som gjort en inventering av samtliga 80 vägsträckor som Vägverket byggt med hyttsten. Inventeringen har inte i något fall visat på några synbara förändringar längs vägarna, säger Gunnar Zweifel, geotekniker hos Vägverket region norr, i ett pressmeddelande.

Under hösten 2007 har Vägverket åtgärdat bristerna vid väg 686 i Ubbyn. De åtgärder som vidtagits är i korthet att dikena förbättrats, vägslänterna har täckts för att minska kontakten med nederbördsvatten samt att påverkad jord har grävts bort och ersatts med annan åkerjord.





Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om