Snart stundar vinter och snö och snöröjningens vara eller icke vara och hur den sköts är en fråga som engagerar. Överhuvudtaget frågor som rör vägunderhåll är något som engagerar och klagomål och åsikter brukar märkas i PT.
Piteå kommuns kommunala vägnät omfattar ungefär 40 mil väg, inklusive gång- och cykelvägar. Geografisk är området stort, från centrum till Gråträsk är det 9 mil och från Rosvik ner till södra länsgräsen är det cirka 6 mil.
- Vi har många meter väg per invånare jämfört med mer tätbefolkade områden, säger Åsa Öberg.
Eftersatt
Vid en undersökning gjord av Svevia förra året framkom att 87 procent av underhållet av det kommunala vägnätet är eftersatt.
Åsa Öberg sticker inte under stol med att så är fallet även i Piteå.
- Kostnaderna för vinterväghållningen har ökat och prognosen 50 år framåt visar att den kommer att öka. Vädret har varierat mycket och nederbördsmängden ska öka och det innebär ökade kostnader för oss. Vägar som används slits av fordon och väder och vind, är det mycket nederbörd tränger det ner vatten i gammal asfalt, sen fryser det och spränger sönder vägen så det blir skador.
Så för att rätta mun efter matsäcken har kommunen dragit ner på barmarksunderhållet som hål i vägen, skador av snöplogen med mera.
- Vi måste hushålla med vår budget. Den följer inte med de ökade kostnaderna.
Trafiksäkerhet
Att minska på vinterväghållningen är inget alternativ. Det handlar om trafiksäkerheten.
- I och med att vi gör mindre sommartid så blir slitaget större, asfalten åldras precis som ett par skor. Asfalt består av stenar med oljeblandning och när den blandningen mister sin elasticitet släpper stenarna och vägen blir dålig. Asfalten blir äldre och äldre då vi inte kan satsa pengar på reparationer. Men en kommun är en helhet och pengarna ska räcka till mycket och vi gör det bästa utifrån den budget vi har.
- Ungefär 300 kronor betalar varje Pitebo för vinterväghållningen. Med barmarksunderhåll rör det sig kring 700 kronor. Om man tänker på vad man får för de pengarna är det ganska billigt.