Så anser Sveriges kommuner och landsting, Skl, att det skulle gå få både effektivare skötsel och finansiering av gator.
Det skulle även göra kostnaderna tydligare, samtidigt som det skulle ge större möjligheter att kunna påverka på olika sätt.
Inget nytt
Sveriges kommuner och landsting har i flera år förespråkat ett mer egenfinansierat system när det gäller den här biten.Avgiftsfinansiering är i sig inte heller nytt när det gäller kommunal service.
Så är det exempelvis när det gäller vatten, avlopp och renhållning även om dessa saker till viss del är skattefinansierade.
Just därför vill Sveriges kommuner och landsting att alla fastighetsägare, både när det gäller villor och hyreshus, står för gatukostnaderna direkt istället för att ta pengarna genom skatten.
Inte minst när diskussionerna om att ändra fastighetsskatten går höga. Skl anser vidare att det här är en rättvisefråga.
Redan i dag finns det grupper i samhället som betalar både sitt eget vägunderhåll genom en vägförening - och andras, via skatten.
Tidigt
Piteås kommunalråd Peter Roslund, s, anser att det finns all anledning ta förslaget på allvar.- Absolut, säger han.
- Vi har en regering som sagt att den ska förändra fastighetsskatten och finansiera den med någon form av kommunal avgift. Det här skulle kunna vara en sådan.
Något som alltså Sveriges kommuner och landsting tagit fasta på.
Peter Roslund tror samtidigt att en förändring i den här riktningen kommer för tidigt.
- Det känns som att det är fel läge. Vi är inte mentalt förberedda, säger han.
Han pekar på att detta med kommunalt gatuunderhåll har en lång tradition.
Ingen utopi
- Jag tror nog det var ett av de första samhällsåtaganden som bekostades av det allmänna för det allmänna.Även om kommunalrådet är försiktig med kommentarerna, sticker han inte under stol med att det är långt ifrån en utopi.
- Det finns ju en del plusvarianter också med en sådan förändring. Inte minst när diskussionerna går höga när det gäller kraven på standard, en del anser att gatorna ska vara som ett vardagsrumsgolv, säger han.
Kostnaden per hushåll som nämns, mellan 1 000 och 4 000 kronor och år, är Roslund emellertid aningen tveksam till. Han tror att den kan bli högre.
- Piteå är en villatät kommun med ett stort gatunät. Vi har mer gator per kapita än riksgenomsnittet, hävdar han.
Hur mycket högre kostnaden kan bli, vill han inte spekulera i.
Det kan tilläggas att i det förslag som Skl presenterar talas inte om något tvång, tanken är att det ska bygga på frivillighet. Men när regeringen vill skatteväxla fastighetsskatten lär kommunerna söka möjliga alternativ.