Ordförande för Fåröns vägsamfällighetsförening konstaterar att ett gammalt avtal ligger bakom kommunens beslut att underhålla Vägen söderut.
– Det är ursprungligen ett avtal från 50-eller 60-talet. Vad jag har hört bytte kommunen till sig någon väg från bönderna på Fårön och mot det skulle de drifta det här, säger Anders Eriksson.
Upplever du att det finns några upprörda känslor bland medlemmarna om att det skulle vara orättvist?
– Nej. Jag har suttit som ordförande i 5–6 år och det är första gången jag hört något om det här. Det känns lite som barn i sandlådan. "Får inte jag ska inte du få". Jag har svårt att se problemet med det hela.
Du ser inget problem med att Piteå kommun driftar vissa vägar men inte andra?
– Nej, inte utifrån att det finns ett avtal. Men om jag skulle få välja så självklart skulle kommunen få överta ansvaret för alla enskilda vägar, men det kommer inte att bli så och det får vi leva med.
Enligt Anders Eriksson innebär kommunens åtagande något mindre jobb för den ideellt arbetande vägmästaren i föreningen. Men skulle det upphöra skulle det inte belasta vägsamfälligheten negativt.
– Totalt sett för vägsamfälligheten skulle det bli ett nollsummespel. Då skulle Vägen söderuts boende få vara med och bekosta driften fullt ut. Nu är de medlemmar i samfälligheten men betalar bara en medlemsavgift, säger Anders Eriksson.