2012 gjorde Lantmäteriet en omprövning av gemensamhetsanläggningen.
– Den gamla förrättningen var från 50-talet. Efter så lång tid har det blivit ändrade förhållanden vilket gör att man måste pröva om den, säger förrättningslantmätaren Roland Jansson.
De två bofasta hushållen i början av Kalmavägen var emot bildandet av vägföreningen med motiveringen att de inte ville vara med och bekosta skogsägarnas vägunderhåll ovanför deras ägor. Roland Janssons nya förrättning överklagades men mark- och miljödomstolen ansåg att andelstalen var rätt beräknade.
”Andelstalen innebär i praktiken att klagandena får betala endast en liten del av hela vägen samtidigt som övriga fastighetsägare i framtiden får vara med och betala kostnaderna för vägen fram till deras fastigheter”, skrev domstolen.
I dag vill Sten Berggren att föreningen drar om vägen utanför hans mark – men Roland Jansson är tveksam till att Lantmäteriet skulle godkänna det.
– Det krävs väsentligt ändrade förhållanden för att ompröva en förrättning, speciellt om det tidigare varit uppe i domstolen. Min gissning är att det förmodligen bara skickas tillbaka, säger han.
Du såg ingen anledning att dra om vägen 2012?
– Jag såg inget onormalt konstigt med det och eftersom ingen yrkade på att flytta själva vägen kan jag inte göra så mycket åt saken, säger Jansson.
Lantmäteriet är skyldig att pröva frågan om andelsägare yrkar om en ny förrättning. Kostnaden slås ut på kollektivet om det går igenom – annars får den som söker ta smällen.
– Eftersom det inte går att kalkylera kostnaden i förväg är det löpande räkning och det är i princip 1500 kronor i timmen. Det drar fort iväg.