I Piteå har två lastbilar kört på DME från försöksanläggningen i Piteå (som numera ägs av Luleå tekniska universitet) sedan i november 2011. Den ena lastbilen har kört cirka 20 000 mil.
– Den är trevlig att köra. Kanske går den lite bättre när det är kallt. Det enda jobbiga är tankningen, säger chauffören Robin Holm.
Det tar en kvart att tanka och chauffören måste av säkerhetsskäl hålla in en knapp på pumpen vid tankstället som ligger en bit från Kappa. Förutom de två lastbilarna i Piteå gör Volvo liknande försök med lastbilar i Göteborg.
Tiden är mogen
Det kan tyckas som att vägen är lång innan den här typen av bränsle blir ett alternativ i ett större perspektiv, men Rikard Gebart, professor i energivetenskap och forskningsansvarig vid LTU Green Fuels, är optimist.
– Tiden är mogen för att gå från försök till mer storskalig verksamhet.
Som stöd för det påståendet lutar han sig mot Kungliga Vetenskapsakademins rapport ”Biodrivmedel - nu och i framtiden”.
En lång process
Där slås fast att hållbart producerad skogsbiomassa kan försörja både existerande skogsindustri och transportsystemet i Sverige. En annan slutsats är att metanol och DME är de drivmedel som ger bästa utnyttjandet av råvaran.
I en framtid skulle vi kunna ha en transportsektor fri från bensin och diesel och därmed minska utsläppen radikalt.
– Det är en lång process, men kanske 2030, säger Gebart.
Bindande beslut
Tekniken finns, alltså, men det räcker inte bara med forskning. Ett viktigt steg är att politikerna agerar och fattar bindande beslut över blockgränserna.
– Det behövs fasta spelregler under minst 12-15 år så att det går att göra trovärdiga investeringskalkyler. Det måste finnas en drivkraft för att succesivt tränga undan fossila bränslen, säger Rikard Gebart.
När och om så sker återstår att industrin vågar vara visionär och ta språnget mot fossilfria transportsystem.
– Om det finns spelregler så ser jag inga hinder för att marknaden kan utvecklas. I dag finns det fyra tankställen i Sverige. Det behövs 18 för att ställa om all tung trafik i Sverige.
Visar vägen
Men det finns ju inga fullskaliga anläggningar som kan producera DME?
– Tanken är att bygga upp ett antal anläggningar längs Norrlandskusten.
En sak som kan skynda på utvecklingen är EU:s bindande direktiv för att få bort svavelutsläppen från de stora båtarna i Östersjön. En idé är att ersätta dyr diesel med råmetanol från naturgas.
– Det är stora försök på gång och eftersom DME utvinns från metanol så öppnar det möjligheter, säger Rikard Gebart.
Först båttrafiken som tvingas under galgen, sedan den tunga trafiken och slutligen persontrafiken.
– Så är det. Sverige har naturliga förutsättningar för att vara självförsörjande med energi.