"Vågar inte träffa alla nära och kära"

Tung skyddsutrustning stora delar av dagarna och en ständig påminnelse om vad som väntar nästa arbetspass. "Man är ganska slut mentalt", säger undersköterskan Lisa Berg.

Sjuksköterskan Lotta Curdén, undersköterskan Lisa Berg, enhetschefen Sara Sjögren samt undersköterskorna Linda Sköld och Rebecca Nordström är några av de som bemannar den nya covid-avdelningen på Piteå sjukhus.

Sjuksköterskan Lotta Curdén, undersköterskan Lisa Berg, enhetschefen Sara Sjögren samt undersköterskorna Linda Sköld och Rebecca Nordström är några av de som bemannar den nya covid-avdelningen på Piteå sjukhus.

Foto: Jens Ökvist

Piteå2020-04-03 20:00

Medicinavdelningen och ortopeden drog ned på platser i och med att operationerna ställdes in. Förra veckan slogs avdelningarna ihop och i samma veva öppnade den nya covid-avdelningen. Avdelningen är till för de patienter som inte behöver intensivvård – men som inte klarar sig hemma.

– Den vården vi bedriver är för medicinpatienter som även behöver sin vanliga vård eller för de som blivit så pass sjuka av corona att de behöver stöd av antibiotika eller syrgas, väldigt mycket syrgas, säger enhetschefen Sara Sjögren.

I dagsläget finns det tio platser på avdelningen och trycket ökar successivt.

– Det är en ny sjukdom och det är mycket vi inte vet om den än, men i grunden är det samma typ av vård och den kan vi, säger sjuksköterskan Lotta Curdén.

Att jobba med all skyddsutrustning är dock en stor omställning.

– Det är ovant att jobba i så tung beklädnad. Det blir varmt och det är tungt att andas. Man har en skärm för och ser inte riktigt, men vi är tacksamma över att det finns skyddsutrustning så att vi kan jobba under säkra förhållanden. Vi behöver inte gå till jobbet och vara oroliga, säger Lotta Curdén.

Många patienter är äldre och skyddsutrustningen kan ställa till det.

– Patienterna hör inte vad man säger och många vill läsa läppar, men det går inte. Vissa hör dåligt och då sprakar det bara i hörapparaten, säger Lisa Berg.

Klarar ni bemanningen?

– Några är sjuka, men det är ingen brist än. För oss på medicin och ortopedin är det fortfarande normala arbetstider. Det är framför allt de på intensivvårdsavdelningen som drar det tyngsta lasset. Där ligger alla i respirator och det är en helt annan typ av vård, det går inte att jämföra, säger Sara Sjögren.

Personalen har svårt att koppla av efter arbetspassen då allt handlar om corona.

– Man är ganska slut mentalt. Man tänker mycket och det gäller att få ihop det. Man orkar inte vara så social heller, säger Lisa Berg.

– Man vågar inte träffa alla heller. Man har ju utsatt sig för smittrisk och vågar inte träffa alla nära och kära riktigt, säger undersköterskan Rebecca Nordström.

Vårdpersonalen har fått superhjälte-status de senaste veckorna. Det är inget personalen tänker på – även om de uppskattar stödet.

– Man blir väldigt rörd när man ser det och det är guld värt. Det är ett fantastiskt engagemang, säger Linda Sköld.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!