Vågad satsning ska ge liv i skärgården
En Hurtigrutt i Bottenviken. Det kan bli verklighet om några år. Bakom den vågade satsningen står Piteå, Luleå, Skellefteå, Kalix och Haparanda kommuner.- Vi diskuterar även med finska sidan om ett samarbete, säger Hans Hansson, kultur- och fritidschef i Piteå.
Om den den inre farleden mellan Skellefteå och Haparanda ska förverkligas krävs mindre båtar än MS Black Watch som syns på bilden. (Arkivbild).
Foto: Sofia Wellborg
- En vision är att kunna få igång någon form av kustbåt. Förverkliga den inre farleden från Skellefteå och upp till Haparanda, berättar Hansson.
Men arbetet innehåller också andra delar.
Långsiktigt arbete
- Det handlar om att utveckla hela kustremsan och skärgården. Hitta strategier för ett långsiktigt arbete som på sikt kan ge fler yrkesgrupper i havsbandet en möjlighet att livnära sig.
Länsstyrelsen i Norrbotten samordnar projektet.
- Förslagen är ute på remiss. Förhoppningsvis hinner vi enas om en gemensam strategi under hösten, säger Gunilla Havnesköld, samordningsansvarig för tillväxtprogrammen på länsstyrelsen.
Hansson betonar betydelsen av ökad tillgänglighet.
Delade kostnader
- Vi måste utöka möjligheterna till korttidsboenden. Bygga fler stugor i skärgården liksom angörningsplatser och få igång den typen av besök. Det skulle även öka attraktionen för dem som har båt.
Drömmen är också att få igång ett samarbete med kommunerna på finska sidan av Bottenviken.
- Vi vill göra en destination av Bottenviken. Men att trafikera sträckan regelbundet kommer inte att gå utan någon form av subvention. Då är det bra om vi är många som kan dela på kostnaderna. Därför ska vi se om det är möjligt att hitta en kalkyl som håller.
Speciella båtar
En av de stora affärsidéerna är att starta en slags minivariant av Hurtigrutten anpassad till Bottenviken grunda vatten.
- Därför krävs det speciella båttyper som kan segla in i städerna. I dag är det bara Luleå som kan ta emot större fartyg nära centrum.
Fler och fler så kallade lyxkryssare har de senaste åren hittat till Bottenviken. I år kom den första till Haraholmens djuphamn i Piteå.
- Men stora turistfartyg är inte någon stor grej i vår framtidsplan. Visst är det en önskan att de ska fortsätta segla hit och att det ska fungera. Men den verksamheten är så nyckfull. Vi sitter i händerna på andra parter så den delen får leva sitt eget liv. Men folk vill upptäcka nya saker. Där har vi en chans att locka dem som kryssat på andra platser och som vill uppleva någonting nytt.
Verklighet 2013
Tanken med projektet är också att göra skärgården levande och tillgänglig året runt. Både för turister och boende.
- Men för att lyckas krävs det att vi samarbetar, säger Hans Hansson.
Pengar från EU:s Leader-program för glesbygdsområden (dit räknas skärgården) kommer att sökas. Skärgårdsföreningar, näringsliv, byautvecklingsgrupper, båtklubbar och andra berörda kommer att involveras i arbetet. Målet är att det senast år 2013 ska finnas gemensam turtrafik mellan städerna. Likaså sammanhängande is- och skoterleder.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!