Våffeldagen firas den 25 mars varje år, förr kallades våffeldagen för vårfrudagen. Vårfrudagen har i folkmun omformats till våffeldagen, vilket gett upphov till seden att äta våfflor denna dag.
En klassisk våffla ska vara lätt och frasig och ska njutas helt nygräddad. Man kan servera våfflorna med goda tillbehör, vanligast är sylt och vispgrädde. Men det går även bra med färska frukter och bär till.
Neutralt är bäst
På Familjens hus bestod tillbehören av färska bär alternativt sylt toppat med vispad grädde. Men det var ingenting som treåriga Greta Eriksson var intresserad av – hon föredrog att smaska på neutrala våfflor.
– Ja, hon vill ha våfflorna utan grädde, möjligen kan hon ta lite sylt eller bär, säger mamma Amanda Eriksson.
Lillebror Valter, 10 månader, var också förtjust i de frasiga våfflorna. Trots sina blott fyra tänder hade han inga problem att få i sig godsaken.
– Vi äter inte våfflor så ofta. Men pannkaka är också en favorit för barnen och våfflor och pannkaka har liknande smak.
"Lite väl gott"
Våfflor är populärt och det märktes på Familjens hus. Ett tjugotal föräldrar hade med sig sina telningar för att äta och umgås.
Erica Johansson var där med sin dotter Livia, 9 månader och sin väninna Anna Hieta.
– Det här var lite väl gott, sade hon och torkade sig om munnen – vi har ätit två var!