Ett par gånger under sommaren tas badvattenprover för att kontrollera bakterienivån på drygt tjugo badplatser i Piteå. De förra proverna togs veckan före midsommar.
– Hittills i år är det jättebra resultat, säger Ulf Isaksson, miljöinspektör på Miljö- och hälsoskydd i Piteå kommun.
En av tisdagens provtagningar sker på Norrstrand. Vid stabilt väder brukar provresultaten vara bra, men enligt Ulf Isaksson kan störtregn föra med sig föroreningar. Det finns en risk att det extrema vädret förra veckan kan få konsekvenser för vattenkvaliteten.
– Men det kan också ha stabiliserat sig, säger han och mäter temperaturen med en termometer.
Värmen kan påverka
Den visar 22,9 grader. Värmen kan försämra kvaliteten på vattnet. Men hittills har Ulf Isaksson inte sett några tecken på algblomning, förutom i juli. Inte heller badklåda, ett fenomen som inträffar under varma perioder där en parasit angriper badgästerna.
– Vi har inte fått in så många rapporter om det i år.
Ulf Isaksson öppnar en väska med kylklampar längs sidorna och plockar upp en plastflaska som han märker "Norrstrand". Sedan vadar han ut och fyller den med vatten. De bakteier som undersöks är E. coli och intestinala enterokocker, som är smittförande. Bakterierna är inte direkt farliga, men kan ge badgäster magsjuka. Föroreningar kontrolleras också och Norrstrands vatten är klart med ett siktdjupt på mer än en meter.
Gläntan i topp
Det är de fyra senaste årens mätningar som avgör vilket betyg en badplats får. Förra gången fick Gläntan tre stjärnor, vilket är högsta betyg.
– Vi har fått skylta upp till det högsta. Efter förra årets sammanställning kunde vi ändra från bra till utmärkt, säger han.
De märkta proverna skickas till Umeå för undersökning och resultatet kan dröja upp till en vecka.