Vad lägger du helst på grillen?

Vi har firat Valborg med eld och sång. Grillat korv och aktat vårförvirrade igelkottar. Nu är våren officiellt här oavsett väder, och för många är det dags att inviga grillen. Vi hoppar över den tråkiga rengöringen av ingeggade galler och går direkt på det roliga.
Här svarar tre personer på vad de helst lägger på grillen.

Karina lägger gärna vilt på grillen. Hon tipsar också om en grillsås som passar till det mesta.

Karina lägger gärna vilt på grillen. Hon tipsar också om en grillsås som passar till det mesta.

Foto: Gunnar Westergren

Piteå2015-05-02 06:00

.

"Vi grillar gärna vilt"

.

Karina Berglund, 48 år, driver Karinas viltbutik

.

Vad lägger du helst på grillen och varför?

– Jag och min familj älskar att grilla vilt, framförallt renkött. Renkött och även annat viltkött kräver inte alltför komplicerade tillagningssätt, inte heller så många kryddor eller avancerade marinader för att nå fantastiska smaker. Det viktigaste är att inte överstekta köttet för att behålla de genuina smakerna. Köttet ska bli måltidens höjdpunkt och tillagningen skall präglas av enkelhet, noggrannhet och försiktighet.

.

Favoritmarinad?

– Renkött har mycket smaker, så marinaden måste vara mild och väl balanserad för att på bästa sätt harmonisera och låta renköttet framträda med sina smaker – och bli huvudnumret i grillningen. En mycket enkel och passande marinad till ren är rapsolja (alternativt rybsolja) eftersom den är mild i sin smak. En skvätt soja, vitpeppar och vitlök och salt efter smak. Denna enkla sammansättning tillsammans med glödhet kol lyfter renen till nya dimensioner. Mycket delikat!

.

Bästa tillbehör till det grillade?

– Ett gott vitlökssmör passar lika bra som en god rödvinssås, eller vid festliga tillfällen en ljuvlig murkelsås som har puttrat på spisen minst tre timmar. Råstekt vitlökspotatis eller hasselbackspotatis, på mandelpotatis från orten förstås, alternativt rostade rotsaker är de variationer vi oftast växlar mellan.

.

Något mer?

– Ett tillbehör som alltid finns med när vi grillar är en god barbequesås som du enkelt kan sno ihop. Lika delar chilisås, sirap och krossade tomater som får puttra cirka en timme på spisen tills den ”tar ihop”. Kryddning efter önskemål, själv tillsätter jag bara svartpeppar. Här har du har en sås som agerar smakförstärkare till det mesta du grillar. Det bästa är att du kan koka en stor laddning som håller i kylskåpstemperatur i minst tre till fyra veckor. Bra att ladda upp med inför grillsäsongen. Grillade grönsaksspett passar ju till allt kött och här brukar vi ta till vad kylen för tillfället har att erbjuda. Så enkelt att få till en komplett exklusiv grillmeny. Grillade vitlöksbröd av surdegsbrödet levain, olja, vitlök, örter och salt blir det goda crunchet till anrättningen.

.

Den absolut godaste grillmåltiden?

– Grillad renfilé, alternativt reninnanlår, med vitlökssmör. En krustad fylld med murkelstuvning. Råstekt vitlöksmandelpotatis, en klick bbq-sås och grillade grönsaker. En flaska Amarone. Ljuvligt!

.

Min grill ...

– Är en Weber kolklotgrill, suverän.

.

Största grillmisslyckandet?

– Midsommaren 2011 grillade vi oxfile, som troligtvis var färgad fläskfilé. Den blev mycket röd och konstig i färgen och smakade inte alls bra. Grillningen skedde dessutom till fjälls på engångsgrillar som inte ville samarbeta så denna middag fick god vilja, gott humör och fint sällskap rädda midsommarstämningen istället för maten. Det gick det också!

.

Skulle aldrig grilla?

– Ja, det vet jag inte riktigt. Om nöden uppstår så kan ju all ätbar mat grillas ...

.

Hur ofta grillar du?

– Jag jobbar ju en hel del och kolgrillning tar ju lite tid att förbereda, men under grillsäsong så blir det cirka två gånger per vecka.

.

"Vi grillar i en gammal kittel mellan hallonsnår och hägg"

.

Robert Öberg, 32 år

.

Vad lägger du helst på grillen?

– Är jag hemma på gården i Lillpite grillar jag gärna grödor från våra egna odlingar: svamp, majs, tomat, selleri, mjölkört med mera.

.

Favoritmarinad?

– Vi gör de flesta marinader och kryddblandningar hemma och använder bland annat ljuvlig honung från Petzäll i Piteå. Det är härligt att kunna plocka födan färsk från köksträdgården och bara gå några meter till vår grillplats.

.

Min grill ...

– Vi grillar över en vedbrasa i en stor gammal kittel, mellan ett hallonsnår och en gammal hägg. På så vis kan hela sällskapet samlas och umgås medan brasan sakteliga blir en fin glödbädd. När jag är uppe i vår stuga, som ligger intill Torneträsk, grillar vi oftast färskfångad fisk från sjön tillsammans med citron och mjölkört. Jag tillhör inte kategorin av människor som fanatiskt sliter fram grillen och bläddrar mellan tillbehör i annonsblad medan isen fortfarande ligger kvar på Lillpiteälven. Mitt grillande är mer en konsekvens av sammankomster med vänner, bastukvällar eller helt enkelt ett sätt att variera måltidstillredningen.

.

Skulle jag aldrig grilla?

– Om jag ska nämna något jag helst inte vill se på grillen bör förstås livsmedel som framställts med tvivelaktiga metoder omnämnas, till exempel sojaprodukter, vissa marinader och andra tillbehör. Den nuvarande modellen för djurindustrin är inte heller något jag vill investera i. Vi undviker även husdjur på grillen. Det finns väldigt mycket livsmedel att grilla och en hel uppsjö av kringutrustning och tillbehör, jag försöker dock hålla det enkelt. Bra råvaror och goda vänner är vårt mest frekvent återkommande recept.

.

"Att baka på grillen är lite överkurs"

.

Ewa Tanmark, 36 år, kommunikatör:

.

Vad lägger du helst på grillen?

– Riktigt välmarinerad kyckling eller lax.

.

Favoritmarinad?

– Jag blandar ihop en halv deciliter japansk soja, en deciliter chilisås , en deciliter olivolja, fyra vitlöksklyftor, två teskedar sambal oelek samt salt och svartpeppar. Men jag experimenterar väldigt mycket, jag brukar använda både cola, svartvinbärssaft och vin i marinaderna.

.

Bästa tillbehör?

– Ugnsbakade små hela färskpotatisar i olivolja och flingsalt med ruccola och körsbärstomater.

.

Min grill ...

– Jag grillar med kol för det är godast så. Men jag överväger gasol nästa gång för det är mer smidigt och rent.

.

Mitt största grillmisslyckande?

– När jag grillade kyckling med ben. De blev brända utanpå och råa inuti. Haveri!

.

Skulle jag aldrig grilla?

– En del bakar på grillen, det tycker jag är lite överkurs.

.

Hur ofta grillar du?

– Inte alltför ofta så jag blir less, men några gånger varje månad på sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om