Han ser nöjd ut, vilket han har all rätt att vara. I början av juli månad blev han svensk mästare i smyckesknivtillverkning.
- Ja, det känns bra. När jag såg de andra smyckesknivarna då tänkte jag "nog hamnar jag bland de tre främsta i alla fall".
Rolf Backlund säger att ingen i hans familj har varit slöjdintresserad, men trots det har han funnit sitt intresse.
- Jag har alltid tyckt att samisk slöjd är vackert och exotiskt. Så jag blev nyfiken och provade att göra det själv. Man blir bättre och bättre eftersom.
Inga krav
På gården ligger snickarbodan där Rolf Backlund har alla sina renhorn. Där inne finns också en slipmaskin som är nödvändig när han tillverkar skaft och slida.Han säger att det krävs god planering innan man sätter igång.
- Först så skissar jag. Man måste följa hornet form. Om hornets form liknar en hockeyklubba, ja då måste man göra kniven i samma form. Sen slipar och filar jag och sen används det en massa sandpapper, säger han och skrattar.
Rolf Backlund säger att det tar en månad att bli färdig om han får jobba i sitt eget tempo. Han har 15 år på nacken som amatörtillverkare men vill inte göra knivar sig till försäljning eller utställning.
- Nej, säger han och skakar bestämt på huvudet. Jag vill kunna jobba när jag känner för det, utan några måsten.
Svåråtkomligt material
Inne i ett av husets rum har Rolf Backlund sin lilla tillverkarvrå. Där sitter han och karvar in mönster på knivarnas skaft.- Det är norrländskt med renhorn men materialet är svårt att få tag på, säger Rolf Backlund.
Han berättar att han brukar ha med en kusin, som också slöjdar och gör knivar, till att leta renhorn.
- Av samer får man köpa. Sen har vi också köpt från Jokkmokk och Arvidsjaur. Men det är inte billigt med renhorn. De ska ju vara fina, lite märg och mycket horn.
Inspiration
Medan knivbladen görs av en smed så är det Rolf Backlund själv som tänker ut mönster till knivarna.- Jag tror att jag är ensam om vinnarknivens mönster, men man kan aldrig vara säker. Plötsligt så dyker det upp någon som har samma. Annars så hämtar man inspiration från andra tillverkare eller annan samisk slöjd.
I sommar ska Rolf Backlund njuta av solen. Han ska också åka på hemvändardag till sin hemby Messaure, tre mil utanför Jokkmokk.
- Det finns ju inget kvar av byn, men det ska bli roligt att återse gamla vänner.