Väcker liv i frågan om inglasad gågata

Idén om att glasa in Storgatan föddes i slutet av 80-talet och har sedan dess kommit upp till diskussion med jämna mellanrum. Nu tycker Skol- och landsbygdspartiet att tiden är inne för en riktig utredning.

Foto: Håkan Öberg

Piteå2017-08-28 21:14

Visionen av en eventuell inglasning har under åren haft många olika former och sträckningar. Senast det var en riktigt het fråga var i början av 2000-talet när kommunalrådet Maj-Britt Lindström drev frågan och företagaren Tage Skoog var en ivrig påhejare. Då kom frågan i rampljuset igen och Piteå-Tidningens ledarsida, insändar- och debattsidor fylldes med både glada kommentarer och totala sågningar.

Frågan har legat i Anders Nordins bakhuvud ända sedan det togs upp då han satt i fullmäktige för Miljöpartiet under 80-talet och nu tror han frågan är mogen att tas upp både politiskt och praktiskt.

– Förslaget mötte massivt motstånd när det först kom och Skoog ville göra det. Men det finns så många fördelar med ett inglasat centrum och nu finns tekniken för att enkelt öppna upp glastaket när det behövs, och ekonomin finns också nu, säger Anders Nordin, Skol- och landsbygdspartiet.

Han och partikamraten Leon Bollerup står bakom en motion om att tillsätta en utredning av möjligheterna att göra en sådan inglasning. Syftet med inglasningen är främst att ta tillbaka andelar av handeln som i dagsläget går till Luleå, men de menar att en inglasning skulle föra med sig flera andra fördelar, som minskad kostnad för uppvärmning för butikerna och rena hälsovinster för boende.

– Till exempel så har vi hög inflyttning av äldre i centrum, de skulle få mycket ökad rörlighet och bättre hälsa om de kunde gå omkring på Storgatan med sin rullator på vintern i inomhustemperaturer. Det skulle höja deras livskvalitet enormt, säger Anders Nordin.

– Det finns inte många städer som har en lika mysig gågata som Piteå. Det är livat och fint här på sommaren men sen dör det på vintern när kylan kommer och vi behöver utveckla centrum vintertid, säger Leon Bollerup.

Leon berättar att liknande inglasningar har gjorts både i Bodö i Norge och ett samhälle i Danmark och att det har fungerat bra där.

– Man skulle kunna sitta på en uteservering här i mörkaste vintern och dricka en kall öl, säger Leon Bollerup.

– Ja det märks att du är dansk, säger Anders Nordin.

Ett av de starkaste argumenten mot inglasning som fördes fram när det senast kom på tal var att man var rädd att Piteås småstadskaraktär skulle försvinna. Något som Nordin inte tycker håller i dagens Piteå.

– De var rädda att man skulle tappa känslan här i Piteå. Men sedan dess har vi fått både Kust hotell och Stadstornet och man har byggt extra våningar på många hus så den karaktären har redan försvunnit på många ställen utanför Storgatan, säger Anders Nordin.

Både Anders Nordin och Leon Bollerup är dock noga med att påpeka att det måste göras på ett sätt så att inte projektet utvecklas till någon slags jättegalleria. Grönska och småstadskaraktär måste stå i fokus. Projektet skulle också kunna byggas i etapper.

– När Rådhustorget blir bilfritt kan man börja där och bygga neråt gatan tills man kommer ner till Kust hotell. Det är visionen, säger Anders Nordin.

– Det går att bygga i moduler lite eftersom. Men behöver inte bygga över hela gatan på en och samma gång, säger Leon Bollerup.

Vad säger handeln?

– Jag tror det finns ett stort intresse från handelns sida. Jag har själv pratat lite snabbt med Rawi bland annat och de verkade positiva. Det blir inte gratis eller ens billigt, men det ska gå om alla lyfter tillsammans, säger Leon Bollerup.

Inglasning

Två städer som i motionen tas upp som lyckade exempel är Bodö i Norge och Asnaes i Danmark.

Bodö används som exempel då klimatet är väldigt likt det vi har i Piteå med snömängd och temperaturer.

Tanken är att uppvärmningen under vintern inte ska vara något problem i och med att gågatan redan har golvvärme installerad och man anser att man till och med sparar värme då den inte går ut i luften och butikerna inte behöver värmas lika mycket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om