Influensan har ett hårt grepp om Sverige just nu.
– I år räknar vi med att tre olika influensavirus kommer hit till Norrbotten, influensa A (H3N2), influensa B och svininfluensan, säger Anders Österlund, smittskyddsläkare i Norrbotten.
Larmrapport
Forskare vid brittiska folkhälsomyndigheten har gått ut med en larmrapport som visar att årets vaccin har mycket liten verkningsgrad mot det dominerande viruset A. På grund av en alltför snabb mutation ska vaccinet ha svårt att bita på viruset.
–Influensavirus förändras ständigt. Det tar tid att ta fram ett nytt influensavaccin. I februari–mars tar Världshälsoorganisationen WHO fram ett vaccin för norra halvklotet, och någon enstaka gång slår det mot fel komponenter, säger Österlund.
Mutationen har gjort att de virusstammar som finns i vaccinet inte längre är så lika komponenterna som finns i influensavirus A. Anders Österlund vill inte kalla vaccinet verkningslöst, men säger att skyddet är väldigt mycket sämre mot just virus A. Däremot har den som vaccinerat sig i år ett normalskydd mot influensa B och svininfluensan.
– Vaccinet skyddar upp till 60–70 procent mot de andra virusen. Det är normalskydd, säger han.
Han uppmanar till att vaccinera sig, framför allt riskgrupperna (se faktaruta). De ska vara extra uppmärksamma på influensasymtom och uppmanas kontakta sjukvården om de uppkommer.
Kulmen vid jul
En som tillhör riskgrupperna är Roland Lundberg, som passerat 65 år. Han besökte Hortlax hälsocentral för att ta en spruta mot säsongens influensa.
– Jag gick hit och frågade efter vaccin, säger han.
Liise-Lotta Granström, distriktssköterska, är den som vaccinerar Roland Lundberg. Hon berättar att kulmen för vaccinering lagt sig lite.
– Högsäsongen för vaccinering är hösten. Man tror att kulmen för influensan är vid jul så vi vill att så många som möjligt ska ta det före, men vill man vaccinera sig efter det så säger vi inte nej till det. Då får man informera om att det går ändå. En dos är ju alltid en dos.
Hortlax hälsocentral vaccinerar boende på Hortlaxgården också, berättar Liise-Lotta Granström.
– Totalt med dem så är det 975 givna doser fram till nu. Av dem är 825 givna till de över 65 år, vilket motsvarar 58 procent av de listade över 65 år.