”Utvecklingen i handeln en ond cirkel”

Konsumenterna måste ta sitt ansvar för ett levande centrum, tycker personer aktiva inom Piteås handelsliv.

Peter Palmqvist är näringslivschef på kommunen. (Arkivbild)

Peter Palmqvist är näringslivschef på kommunen. (Arkivbild)

Foto: Frida Enberg

PITEÅ2019-09-17 21:00

Den senaste tiden har både Souq, Life, Flügger färg, Fallström bil och Karinas viltbutik tvingats kasta in handduken. Näthandeln är boven enligt Kethy Lindehag som driver butiken Gardingalleriet och är ordförande för Pite handel (före detta köpmannaföreningen). Hon har försett piteborna med gardiner i ett tjugotal år och menar att Piteå under en lång tid var känd för att vara en bra handelsstad, någonting hon hoppas att den ska kunna vara även i framtiden. Men Kethy Lindehag ser oroligt på utvecklingen och befarar att en nedgång i den lokala handeln är på väg.

– Man måste förstå att om vi inte stödjer den lokala handeln kommer vi förlora ett varierat utbud av varor och tjänster, men också den service och kunskap som finns inom butiksnäringen. Även välfärden kommer att drabbas, med färre arbetstillfällen och mindre skatteintäkter, säger hon.

– Står flera lokaler tomma kommer det påverka besöksnäringen, som i sin tur är jätteviktig för handeln. Det blir en ond cirkel.

Trots att pessimisten kanske skulle hävda motsatsen har näringslivschefen Peter Palmqvist kallat Piteås näringsliv för fantastiskt och menar att Piteå är en attraktiv stad att starta och driva företag på.

Är näringslivet verkligen så fantastiskt?

– Jag vet att vi har ett näringsliv som går väldigt bra med många företag som är starka på många sätt. En och annan butik kommer alltid läggas ner, det händer i Stockholm också, men man ska inte låta sig skrämmas av det, säger Peter Palmqvist.

Han syftar bland annat på rapporten Cityklimatet från förra året som visade positiva siffror för Piteås del.

Palmqvist menar att den negativa utvecklingen är del i en trend som inte är specifik för Piteå. Den största makten ligger hos konsumenterna.

– Visst kan vi på kommunen bidra med rådgivning och service men det är fortfarande konsumenten som bestämmer i slutändan. Vårt sätt att handla har förändrats i och med e-handeln så jag är egentligen inte förvånad över de här nedläggningarna, säger han.

Företagarnas ordförande Jan-Eric Sandberg håller med.

– Det är fruktansvärt synd att behöva se ännu fler tomma lokaler men det är en utveckling som vi på sätt och vis får skylla oss själva för, att vi köper varor på nätet istället för i butiker. Jag är helt övertygad om att vi kommer behöva vänja oss vid att se fler showrooms i stadskärnorna och att själva handeln sker online, säger han.

linnea.lundstrom@pt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!