Den gamla kraftstationen från 1912 - byggd i funkisstil - tjänade ut som kraftgenererande institution åttio år efter invigningen.
Då, 1992, tog en ny intilliggande kraftstation över ruljansen och den gamla lades i malpåse.
Ansiktslyftning
Och tidens tand och vandalers fallenhet för fönsterkross har också ärrat det gamla byggnadsminnet.Men byggnadens "själ" har funnits bevarad, och sedan ett år tillbaka har det pågått restaurerande aktiviteter i det fördolda för att bjuda huskroppen en rejäl ansiktslyftning.
Klart i oktober
Jan Forsberg, snickare från Altersbruk, har bytt och lagat byggnadens samtliga valvade fönsterbågar i allehanda storlekar.Inkråmet har också blivit föremål för en ordentlig översyn.
Och i slutet av oktober ska allt renoveringsjobb vara slutfört och museieskylten monterad vid entren.
Sommaröppet
- Däremot öppnar vi inte kraftstationen som museum för allmänheten förrän nästa sommar. Det finns ingen ekonomisk möjlighet att hålla byggnaden varm över vintern, säger Bengt Ingesson, från Sikfors Intresseförening.Inför öppenhållandet avser föreningen även att skaffa fram guider som kan backa upp rundvandrande besökare med information.
EU-medel
Den totala notan på tre miljoner kronor för renoveringen har säkrats främst tack vare tillskjutna EU-medel; närmare hälften av beloppet.Piteå kommun har bidragit med 450 000 kronor till arbetet, och resterande slant har länsstyrelsen och länsarbetsnämnden pytsat fram.
Järnvägsbro
Som krydda på moset kan nämnas att den gamla järnvägsbron över Piteälven också finns i omgivningen.Järnvägsbron som togs i bruk 1914 blev så sent som för ett halvt år sedan dubbat till statligt byggnadsminne, efter påtryckningar från riks-antikvarieämbetet.
Museal trängsel
I landet finns totalt endast 260 statliga byggnadsminnen, exempelvis domstolsbyggnader, kungliga slott, fyrar, försvarsanläggningar - och broar.De museala föremålet trängs alltså tätt i denna del av Sikfors.