Uttjänt coronaavfall kräver snabb hantering

När coronaavfallet från sjukhusen transporteras in på avfallsanläggningen stängs mottagningen. All personal avlägsnas och det kontaminerade avfallet bränns direkt.

Samhallmedarbetarna Robert Vesterberg och Mikael Karlsson är två av dem som lastar covid-19-avfall vid Piteå sjukhus. Det får inte vara några vätskor i säckarna.

Samhallmedarbetarna Robert Vesterberg och Mikael Karlsson är två av dem som lastar covid-19-avfall vid Piteå sjukhus. Det får inte vara några vätskor i säckarna.

Foto: Jens Ökvist

Piteå2020-05-08 19:00

Sedan coronapandemin bröt ut har det varit stort fokus på bristen på skyddsutrustning vid olika sjukhus och vårdavdelningar. Materialet har fortsatt att strömma in – men det ska även ut.

– Vi har haft en enorm brist på avfallsbehållare också. Vi är på andra sidan av myntet. Det som kommer in i form av material ska ju ut någonstans också, säger Jenny Hallergren Norlin, miljö- och kemikaliesamordnare vid Region Norrbotten.

Tillsammans med Oskar Hermansson, affärsspecialist farligt avfall vid Stena Recycling, ansvarar hon för det smittförande avfallet från patienter med covid-19.

– När corona kom såg vi ganska omgående att vi var tvungna att vidta vissa åtgärder. Ett steg var att utvärdera emballagetillgången. Vanligtvis förvarar men den här typen av avfall i 60-liters specialemballage för smittförande avfall. Men det blev brist på det i hela Sverige och i Europa också egenligen, säger Oskar Hermansson.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, införde en tilläggsförändring i slutet av mars som innebär Stena Recycling och andra aktörer kan köra avfallet i täta flak och speciellt utformade säckar.

– Vi var faktiskt först i Sverige. Första containern var på plats här i Piteå och det var nog inom 24 timmar, säger Jenny Hallergren Norlin.

Stena Recycling kör allt covid-19-avfall från alla sjukhus i Norrbotten till Boden, som tillsammans med Umeå, Uppsala och Kumla är de enda platserna bolaget kan använda för detta avfall.

Det krävs en del åtgärder för att det ska fungera och Stena Recycling har tillsammans med Regionen och Bodens energi tagit fram nya rutiner.

– Det går inte att köra på det vanliga sättet med ett transportband som går direkt ned in i pannan. Så i dagsläget stänger de av hela mottagningsanläggningen när vi kommer in med det här. All deras personal avlägsnas och det här tippas ned i bunkern och lastas omedelbart in i pannan för förbränning, säger Oskar Hermansson.

Avfallet bränns i 850 grader och det finns ingen risk för smittor i samband med det. Smittrisken finns i containern – som saneras ordentligt.

– Vi har ett sanneringsteam på plats. När containern har tömts har vi personal som går in och sanerar hela containern för att säkerställa att inget har läkt ut eller att det har blivit hål i någon av säckarna. Det ska vara kliniskt, säger Oskar Hermansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!