Utställning skildrar drömmar från Tanzania

Linnea Öman Ohlson, 29, har engagerat sig i biståndsarbete i Tanzania i nio år. Under hela augusti ställer hon ut teckningar på Stadsbiblioteket, där tanzaniska barn målat sina drömmar.

Barnen som målat går i årskurs 1-3 på skolan som Linnea varit med och byggt i Tanzania. "Vi lägger till en årskurs varje år", säger hon.

Barnen som målat går i årskurs 1-3 på skolan som Linnea varit med och byggt i Tanzania. "Vi lägger till en årskurs varje år", säger hon.

Foto: Linnea Lundström

PITEÅ2018-08-03 23:30

Hon har i stort sett halva sitt liv i Tanzania och har de senaste sex åren spenderat mer tid i Östafrika än i Sverige. En av de första gångerna Linnea Öman Ohlson var där och jobbade på en statlig skola förstod hon att det var en dröm som gick i uppfyllelse.

– Samtidigt undrade jag vad de här barnen drömmer om. Så jag bad dem måla det. En pojke målade ett hus, och han förklarade att han drömde om att gå i en skola där han inte blev slagen och där det inte var hundra elever och en lärare i varje klass, berättar Linnea Öman Ohlson.

Linnea bestämde sig för att bygga en skola i Tanzania och tillsammans med med kollegan Jessica Klinte och andra volontärer startade hon välgörenhetsorganisationen CCY. Genom den drivs Liberty School och ett barnhem.

Sedan dess har hon ställt ut tanzaniska barns teckningar i Sverige flera gånger, med syftet att visa hur mycket det finns att relatera till varandra trots att så många kilometer skiljer länderna åt.

– Jag tror att många tänker att Afrika är så långt bort, så annorlunda, men teckningarna visar att barnen drömmer om att bli fotbollsproffs, läkare, lärare precis som västerländska barn gör. Jag vill få bort bilden av det fattiga barnet som svälter vid vägkanten och visa att det finns en individ bakom.

Det som ger henne driv är den utveckling hon redan kan se i området som hon jobbar.

– Första gången jag var där hade jag en naiv tanke om att jag skulle rädda världen, utan begrepp om vad det egentligen innebar. Trots fattigdom och svält så finns det otroligt mycket glädje där. Jag märkte att det liksom inte fanns någonting att rädda. Det de behöver är kunskap inom pedagogik och medicin, sådant som vi har i Sverige. Jag slås ofta av hur konstigt det är att vi har så mycket mer när vi ändå delar samma jord. Var är glappet?

För Linnea Öman Ohlson innebär mycket av arbetet att överföra kunskap som tas för given i Sverige, och att få byabefolkningen att tänka i nya banor. Men också att skapa en förståelse för varandra oavsett landstillhörighet - någonting som hon hoppas att utställningen kan bidra till.

– Afrika är en black spot i svensk media och innan jag åkte dit hade jag ingen aning om hur Tanzania såg ut. När jag kom dit och träffade alla människor tänkte jag 'det här hade kunnat vara jag'. Vi är samma människor på samma jord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om