Jonas Dahlberg, vd för Nolia, ser fram emot att få köra en mässa efter ett par års coronauppehåll.
– Det är jätteroligt att få ha mässa igen. Jag är väldigt förväntansfull, säger han.
Men mässan kommer inte att se ut som den gjorde 2018, då den senast arrangerades i Piteå. Inte heller kommer lika många utställare att vara på plats som då. På fredagen stod det på Stora Nolias hemsida att 271 utställare anmält sig. Det är snudd på hälften av antalet utställare från 2018.
Enligt Jonas Dahlberg beror bortfallet till stor del på e-handeln men även coronan tror han spelat in.
– E-handeln har slagit ut mycket av den fysiska handeln och coronan har ju drabbat vissa utställare hårt. För andra blir mässan en chans att komma igen. Det finns ett stort uppdämt behov av att få gå på mässa nu.
Årets Stora Nolia pågår i år i fem dagar, från sjätte till tionde augusti. Tidigare pågick mässan i nio dagar. Kostnaden för att ställa ut är i stort sett densamma. Vissa utställare tycker dock inte att sänkningen av priset för en utställningsplats motsvarar det minskade antalet mässdagar.
Lars Åström, vd för Svetsprodukter i Piteå, berättar att företaget stått på många Noliamässor. Senaste gången som mässan arrangerades i Piteå var man med.
– Det är mycket jobb att ställa iordning montern på mässan och att plocka ihop efter den. Det jobbet är lika stort oavsett hur länge mässan pågår. Eftersom vi till stor del lever på att folk impulshandlar sånt som kostar mellan 500 och 2 000 kronor vill vi ha fler mässdagar för att hinna sälja mer.
Lars Åström är nöjd med hur mässan varit historiskt men i år kommer man inte att medverka.
– Det känns svårmotiverat att betala i stort sett samma summa för fem dagar som för tidigare nio, säger han.
I år får Noliamässan samsas med ett skolbygge på området och Jonas Dahlberg ser stora förändringar i framtiden.
– Vi testar olika former. I år provar vi färre dagar men med generösare öppettider. Vi kommer att få stöpa om Stora Nolia i flera omgångar framöver för att möta framtidens behov. Men det är positivt, förändring är bra.
En förändring som inte gick hem hos alla potentiella mässbesökare var ett helt igenom digitalt mässmagasin.
– Vi har tryckt upp sådana nu och skickat ut i brevlådorna. Om man inte fått det så finns det också som e-magasin på nätet.