Utsläppen från vägtrafiken minskar

Under 2019 minskade utsläppen av koldioxid från vägtrafiken med två procent. Förklaringen: Ökad användning av biodrivmedel och mer energieffektiva bilar.

Utsläppen från vägtrafiken minskar totalt tack var biobränslen och fler energieffektiva bilar. (Arkivbild)

Utsläppen från vägtrafiken minskar totalt tack var biobränslen och fler energieffektiva bilar. (Arkivbild)

Foto: Anders Wiklund/TT

Piteå2020-03-08 05:00

Trafiken var i stort sett oförändrad 2019 jämfört med tidigare år. Det gör att den ökade användningen av biodrivmedel och mer energieffektiva bilar får genomslag. Det genomsnittliga utsläppet av koldioxid från en personbil var 120 gram per kilometer under 2019, vilket är en minskning på två gram per kilometer jämfört med föregående år. Det framgår av preliminära utsläppssiffror för vägtrafiken för 2019 som Trafikverket och Transportstyrelsen tagit fram.

Att andelen biodrivmedel ökade från 22 procent till 23 procent under 2019 beror på den så kallade reduktionsplikten som infördes under 2018 och som ställer krav på drivmedelstillverkare att blanda in biodrivmedel i sina produkter.

– Det är glädjande att bilarna blev effektivare och att andelen biodrivmedel ökade, men kanske framför allt att vägtrafiken inte ökade under förra året. Då blir det lättare att öka tempot och nå målen, säger Sven Hunhammar, miljödirektör på Trafikverket.

Antalet nya eldrivna personbilar fördubblades under 2019 jämfört med föregående år. Också antalet hybridbilar som delvis kan drivas med el ökade, vilket är förklaringen till minskningen av de genomsnittliga utsläppen från den nya personbilsflottan.

Samtidigt ökar de genomsnittliga utsläppen från bilar som drivs med bensin eller diesel. Utsläppen från nya bensindrivna bilar har ökat till 130 gram per kilometer och är de högsta sedan 2013. För nya dieseldrivna bilar ligger utsläppen nu på 137 gram per kilometer, vilket är det högsta värdet sedan 2011.

– Utsläppen från nya fossildrivna bilar ökar när de borde minska och det är en bekymmersam utveckling. Det finns en trend i samhället att bilarna blir större och tyngre och det får genomslag på det sätt man kan se i statistiken, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.

Niclas Johansson, säljare på Bilbolaget, har inte uppfattningen att nya, stora diesel- eller bensindrivna bilar skulle släppa ut mer avgaser nu än tidigare.

– Bilarna växer i storlek men motorer och växellådor är moderna och min uppfattning är att stora bilar inte släpper ut mer idag än tidigare, säger han.

Hur är Piteåbornas intresse för stora bensin- och dieselbilar?

– På tjänstebilsmarknaden är det nästan bara sådana. Privatpersoner funderar mer på elbilar och hybrider.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!