Utökad användning av munskydd i Region Västerbotten

Region Västerbotten beslutade nyligen om utökad användning av munskydd. Inom Region Norrbotten finns inga sådana beslut.

Region Västerbotten har beslutat om utökat användande av munskydd på Umeå universitetssjukhus och på Skellefteå lasarett. (Arkivbild)

Region Västerbotten har beslutat om utökat användande av munskydd på Umeå universitetssjukhus och på Skellefteå lasarett. (Arkivbild)

Foto: Martina Holmberg / TT

Piteå2020-11-06 18:00

Region Västerbotten lägger till munskydd som ytterligare en åtgärd för att minska risk för smitta av covid-19 i vården. I ett första skede gäller rekommendationen endast personal på Norrlands universitetssjukhus och Skellefteå lasarett. 

– Syftet är att bibehålla hög patientsäkerhet i en tid när samhällsspridningen av covid-19 åter har ökat, säger Anders Johansson, hygienöverläkare på Region Västerbotten.

"Antalet bekräftade fall med covid-19 fortsätter att öka i Västerbotten. Den senaste tiden har Vårdhygien utrett flera smittspridningar mellan personal i vården", skriver Region Västerbotten på sin hemsida.

– Rekommendationerna vi tar fram är främst till för att minska risken för att någon vårdpersonal sprider smitta till patienter eller någon annan medarbetare. Det förekommer att man insjuknar och därför lämnar sitt arbetspass, eller att man insjuknar någon timme efter man avslutat ett arbetspass och då kan man ha varit smittsam innan man insjuknat, säger Anders Johansson.

Om vårdpersonal alltid har munskydd minskar risken för att en person sprider viruset innan symtomen kommer.

– Det är många länder som haft detta som standard länge. I Sverige är det hittills inte så vanligt, berättar Anders Johansson.

Region Norrbotten har inte fattat något liknande beslut som gäller generellt. Smittskyddsläkare Anders Nystedt förtydligar dock att i arbete med riskgruppspatienter används alltid barriärskydd. Han säger också att vårdpersonal självklart får använda munskydd/visir i arbetet med vanliga patienter, men att det inte finns några krav på det.

– Vi har sedan i mars/april inte haft någon spridning av covid-19 från vårdpersonal till patienter. Om vårdhygienen fungerar som den ska så är risken för sådan spridning mycket liten, säger han.

Måndag 9 november ska smittskyddsläkare i samråd med Folkhälsomyndigheten besluta om allmänna råd för att minska smittspridningen ska införas i Norrbotten. Allmänna råd omfattar i detta fall tre områden enligt Anders Nystedt. Områdena är individen, verksamheter och arbetet.

– Då det gäller individen kan det till exempel handla om att avstå från att gå på kalas, inte resa utanför länet med mera. Då det gäller verksamheter kan det handla om att begränsa antalet besökare i en butik, på simhallen eller på biblioteket. Det tredje området handlar om att arbetsgivare ska se över möjligheten för anställda att jobba hemifrån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!