Andra och tredje generationens mobilnät – 2G och 3G – håller på att fasas ut i Sverige till förmån för 4G- och 5G-näten. 5G-näten innebär snabbare, säkrare och bättre bredbandsuppkoppling på fler platser, enligt Telia. Mellan 7 och 28 april kan invånare i Altersbruk, Arnemark, Hortlax, Jävre och Sikfors med 5G-kompatibla mobiler och abonnemang koppla upp sig till 5G-nätet. Samtidigt som Telia bygger 5G moderniseras även det befintliga 4G-nätet, vilket innebär att kapaciteten mer än fördubblas när äldre utrustning byts ut.
– Rent konkret vad det handlar om är att masterna man ser så klättrar vi upp i och tar ned gamla antenner och kablar. Det här ersätter vi med helt ny teknik. Effekten för våra kunder är att den upplevda täckningen och hastigheten förbättras väldigt mycket, säger Staffan Åkesson, teknisk chef för Telia Sverige.
Vad behöver man för mobiler för att ta del av 5G-täckningen?
– Det som behövs är en telefon som är 5G-redo, vilket de flesta telefonerna som säljs i dag är. Men har man en gammal telefon får man ju se vilken funktionalitet den har och se om man behöver uppgradera eller byta ut den.
När arbetet är klart i Pite älvdal i slutet av 2024 ska 5G-nätet täcka mer än 90 procent av Sveriges yta och 99 procent av befolkningen. Helt nya mobilmaster byggs också, framförallt i landets sju skogslän däribland Norrbotten.
– Vi kommer att bygga ungefär 150 nya master för att förbättra uppkopplingen där det inte finns täckning i dag.
Förutom Piteå kommer Telia även att tända 5G-nätet i Glommersträsk och Arvidsjaur. I maj är det också planerat att Lillpite ska kunna ta del av 5G-nätet.
– Vi har en stark position på landsbygden generellt och 5G är ett väldigt bra komplement där det saknas fiber. Med hjälp av det här nya nätet och en utomhusantenn kan man få en väldigt bra uppkoppling i hemmet. Det här har blivit väldigt populärt på landsbygden.
Mellan telekombolagen har det under en tid pågått en kapplöpning om 5G. I mars förra året berättade PT att operatörerna Tele2 och Telenor skulle utöka 5G-täckningen väsentligt i Piteå och Älvsbyn med ambitionen att nå 90 procent av befolkningen innan slutet av 2023.