Utmaningen – att hitta patienterna

Hela 95 procent av dem som drabbas av hepatit C i Norrbotten kan botas med en enkel behandling. Utmaningen är istället att hitta patienterna.

Smitta. Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Sunderbyn, har tagit upp kampen mot hepatit C. Detta med ett en ny, unik forskningsstudie. (Arkivbild)

Smitta. Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Sunderbyn, har tagit upp kampen mot hepatit C. Detta med ett en ny, unik forskningsstudie. (Arkivbild)

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2016-07-28 05:00

I dag, den 28 juli infaller Världshepatitdagen och WHO vill med denna dag öka medvetenheten kring hepatit C och hepatit B.

Det handlar om en virusinfektion som drabbar levern och i huvudsak sprids via blodsmitta, infektionen kan bli kronisk, leda till allvarliga skador på levern och till sist till döden i levercancer eller skrumplever (läs mer i faktarutan).

– Det är viktigt att den här dagen kommer fram i rampljuset, i Sverige och Norrbotten är det hepatit C som är det stora problemet, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten.

World Health Assembly (WHOs beslutande organ) har också i år antagit ett mål att virala hepatiter ska vara eliminerade som betydande folkhälsoproblem år 2030. Då ska sjukdomen ha reduceras med 80 procent.

För att förhindra leverkomplikationer/död och smittspridning är det viktigt att fler får kännedom om sin hepatit-diagnos.

Under de senaste åren har det dessutom utvecklats ett flertal nya, effektiva mediciner som visar på positiva resultat.

Anders Nystedt menar att han i dag kan bota 19 av 20 drabbade patienter, behandlingen ger inte heller mer biverkningar än en alvedonkur.

– Förut var det en utmaning att behandla patienterna, behandlingarna var svåra och patienterna sköra, men i dag är det istället en utmaning att hitta patienterna, säger han.

Nu har smittskyddsläkarna i Norrbotten och Västerbotten startat ett gemensamt forskningsstudie där de söker upp patienterna inom kriminalvården i norra Sverige. Ett 30-tal interner genomgår för närvarande en kur på tolv veckor. Ytterligare ett 10-tal ingår i forskningsstudien som ska pågå i ett år.

– Trots att vi bara är i ett tidigt skede har redan andra landsting också visat intresse för detta och överväger att gå samma väg, säger Anders Nystedt som menar att det blir både blir enklare och billigare att vården uppsökter internerna i fängelserna, än tvärtom.

Många med hepatit C är sprutnarkomaner och det handlar alltså om ett ge vård till en av samhället svagaste grupper. I projektet ingår också att "hitta" patienter som diagnostiserats med hepatit C, men uteblivit från läkarbesök.

Studien har tre målsättningar:

1. Att individen ska bli frisk från hepatit C.

2. Att spridning av sjukdomen ska minska.

3. Att återfallen för intravenöst missbruk och kriminalitet på sikt ska minska.

Hepatit C och B

Var tolfte person i världen lever i dag med en kronisk infektion av hepatit B eller C. Något som i förlängningen kan leda till skrumplever eller levercancer.

Norrbotten har de senaste 20 åren haft drygt 1500 diagnostiserade fall av hepatit B och hepatit C. Varje år upptäcks cirka 70 nya fall i Norrbotten.

Bärare av kronisk hepatit B-infektion är ofta personer födda i utlandet som smittats före ankomst till Sverige.

Källa: Nll.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om