Under våren övergick Sveriges gymnasieskolor till distansundervisning för att begränsa spridningen av covid-19. I slutet av maj beslutade Folkhälsomyndigheten att skolorna åter ska öppnas från den 15 juni, vilket i de flesta fall innebär vid skolstart till hösten. Britta Dahlén, gymnasiechef på Piteå kommun, berättar att beslutet medför flera utmaningar.
– Vi jobbar med det här på flera sätt. Dels gäller det att tänka på möblering i klassrummen så att avstånd kan hållas. Vi har också försökt lägga schemat så att vi styr luncherna på ett tydligare sätt. Vi har möblerat om i matsalen, och kommer även att använda ytterligare en lokal som matsal. Vi utökar också med extra linjer där eleverna kan hämta mat.
– Tanken är att inte blanda elevgrupper så mycket. I vanliga fall vill man ju att elever socialiserar med varandra, men nu är det en annan situation. Det gäller att få eleverna att förstå allvaret även i höst.
Risken för trängsel är ett problem, och Britta Dahlén berättar att en stor del av arbetet med att minska risken för smittspridning faller på eleverna.
– Det kommer att finnas situationer där det uppstår trängsel. Det är en svår situation att hantera. Vi måste uppmana eleverna att själva bidra till att hålla avstånden.
Arbetet med att återuppta undervisningen på skolan består också i att hantera oro.
– Jag tror att många kommer att vara rädda för smitta när det samlas så många människor på samma ställe igen. Vi har ständig kommunikation med staben på förvaltningsledningen som tar beslut i samråd med smittskyddsläkaren.
– Vi kommer inte att stänga skolan vid enskilda fall. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, och är man sjuk ska man vara hemma från dag ett.
Vårens omställning till distansundervisning har varit svår för många skolor. Britta Dahlén berättar att det trots allt gått över förväntan, och att både lärare och många elever växt med ansvaret.
– Jag tycker det har gått över förväntan, men det har varit väldigt tufft för lärarna. De har gjort ett fantastiskt arbete.
– Efter påsk såg vi att det började gå tungt för många elever. Skolan betyder väldigt mycket för det sociala sammanhanget, och det är tufft att jobba vid en dator och motivera sig själv. Samtidigt har många elever växt med ansvaret, och det finns positiva saker i det digitala arbetet som vi gärna vill fortsätta att utveckla framöver.