Utländska byggarbetare konkurrerar med låga löner
Fackförbundet Byggnads får in allt fler anmälningar om utländsk arbetskraft. Just nu pågår byggnationer på minst fyra håll i Piteå där arbetarna kommer från bland annat Polen och Baltikum. De håller låga priser och har tveksamma arbetsvillkor och avtal.
Ombudsman Magnus Nyström välkomnar utländska byggnadsarbetare om konkurrensen sker på lika villkor. (Arkivbild)
Foto: Maria Johansson
I fredags gjordes en inspektion av ett förrådsbygge efter tips om att utländsk arbetskraft används.
Uppgifterna stämde inte riktigt, men dock fanns det brister i arbetsmiljön på platsen.
- Byggställningarna är under all kritik och arbetsgivaren sätter omedvetet folk i fara. Det saknas också både arbetsmiljöplan och riskanalys för arbete över två meter. Jag har skickat ett mejl till Arbetsmiljöverket och påtalat problemen, berättar ombudsmannen Magnus Nyström.
Inte ingripa
I anslutning till förrådsbygget arbetade utländska medborgare med andra arbetsuppgifter. Men eftersom arbetsgivaren har avtal med ett annat fackförbund kan inte Byggnads ingripa mot detta.
- Hela sommarhalvåret och hösten har vi sett en ökning av utländsk arbetskraft i Piteå. Vi välkomnar konkurrensen om den sker på lika villkor. Byggnads uppmanar dock företag att inte ta in utländska byggnadsarbetare om de inte har samma löner som svenska. Det är viktigt att tänka på att utländsk arbetskraft betalar skatt i sina hemländer, säger Nyström.
Regler och avtal
Det finns många svenska kunder och arbetsgivare som försöker komma runt regler och avtal. Ett företag i Piteå, som håller på att bygga ut, har anlitat tre polacker för att komma billigare undan.
- Två lokala företag har räknat på jobbet och de är jätteirriterade och tycker att det är fult gjort. Kunden bryter inte mot lagen, men jag kan tycka att den handlat moraliskt fel. Polackerna tar cirka 240 kronor per timme och det är åtminstone 100 kronor mindre än vad svenska företag kostar, säger Magnus Nyström.
När Byggnads inspekterade bygget uppdagades det att två av arbetarna hade eget företag med F-skattsedel. Den tredje var anställd i ett av företagen, men när Byggnads återkom några dagar senare för att teckna avtal med honom hade även han startat ett företag.
- Det gjorde han helt klart för att förbigå oss. Kunden kom sedan med två olika versioner om hur byggnadsarbetarna fick betalt och när det sker blir man misstänksam. Man undrar ju också hur det fungerar med garantin. Svenska byggföretag lämnar alltid tio års garanti till privatpersoner och två år till företag. Utländsk arbetskraft kanske inte ens går att få tag i om en felkonstruktion upptäcks, säger Magnus Nyström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!