Utlämnad nyckel kan urholka hemförsäkringen

Åldringar som lämnat ut sin nyckel till hemtjänsten riskerar att inte få ersättning om de drabbas av inbrott. Inte ens kommunerna känner alltid till att hemförsäkringen urholkas.

FÖRSÄKRINGSMISS. Få känner till att den som lämnat ut sin nyckel till hemtjänsten riskerar att inte få ersättning från sin hemförsäkring vid stöld.

FÖRSÄKRINGSMISS. Få känner till att den som lämnat ut sin nyckel till hemtjänsten riskerar att inte få ersättning från sin hemförsäkring vid stöld.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

PITEÅ2016-02-19 16:15

Problemet aktualiserades nyligen av ett fall i Byske, där en åldring blev bestulen på smycken och plånbok. Beskedet från försäkringsbolaget blev en kalldusch: Eftersom åldringen hade hemtjänst och lämnat ut sin nyckel nekades hon ersättning av sitt bolag.

– Det blev en chock, säger kvinnans dotter till tidningen Norran som berättat om fallet.

Endast en handfull försäkringsbolag betalar i dag ersättning för stöld när man lämnat nyckel till hemtjänsten, något som många är omedvetna om. I Byske-fallet hade kommunen underlåtit att informera om att försäkringen inte ger fullgott skydd om nyckel lämnats ut.

Inte heller Piteå kommun har i dag rutiner för att informera äldre och deras anhöriga som lämnat nyckeln till hemtjänsten om att hemförsäkringen därmed riskerar att urholkas.

– Nej, men vi har nyligen blivit uppmärksammade på problemet och håller på att se över hur informationen ska göras på ett bra sätt, säger Helena Magnusson, avdelningschef för äldresomsorgen.

Införandet av nyckelfri tjänst innebär att de äldre numera bara behöver lämna ut en nyckel till sin bostad, som förvaras på ett sådant sätt att endast personal med rätt behörighet kommer åt den. Men för försäkringsbolagen gör antalet utlämnade nycklar ingen skillnad.

I Göteborg har kommunen tydlig information på sin hemsida om att man bör kontakta sitt försäkringsbolag om man lämnat ut nyckel till hemtjänsten för att veta vad som gäller. Kommunen rekommenderar också att man byter bolag om försäkringen inte är heltäckande. I dagsläget har ingen av kommunerna i Pite älvdal motsvarande information på sina hemsidor.

– Eftersom utvecklingen i samhället går mot att allt fler bor hemma och har trygghetslarm är det självklart att vi måste se till att informera om hur det kan påverka försäkringen, säger Magnusson.

– Men vi måste skaffa oss kunskap om vad som verkligen gäller innan vi exempelvis går ut och rekommenderar ett enskilt bolag, säger hon.

I Arvidsjaur medger socialchefen Ann-Sofi Levander att man inte heller haft full kännedom om hur hemförsäkringen påverkas när nyckel lämnats ut till hemtjänsten.

– Däremot har kommunen en egen ansvarsförsäkring som exempelvis ska täcka om personal vållar skador på egendom.

Försäkringen täcker inte stöld, men Levander uppger att kommunen vid något tillfälle ersatt mindre penningbelopp som försvunnit på äldreboenden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!