Restaurangägaren Robert Öberg började planera för utkörning av matlådor på landsbygden för flera år sedan. När coronapandemin kom tog han tillfället i akt att göra idén till verklighet.
– Det har varit en oviss tid för alla i restaurangbranschen. Eftersom att jag funderat länge på att utöka verksamheten med utkörning så kändes det som ett perfekt tillfälle att börja med det nu, säger Robert Öberg och fortsätter:
– Anledningen till att vi inte har börjat med utkörning tidigare är att det är krävande och kostsamt. Vi har skaffat en ny kylbil som vi använder när vi kör ut matlådorna. Det är viktigt att maten håller rätt temperatur då det finns starka regelverk kring det.
Många av byarna i kommunen har inga närliggande butiker eller restauranger. Robert Öberg berättar att tanken med utkörningen är att göra det lättare för personer som bor på landsbygden att få tag på mat på ett säkert sätt.
– När pandemin bröt ut märkte vi av en rädsla hos många av våra besökare. De höll sig helst hemma på grund av smittorisken. När vi började med utkörningen märkte vi direkt av en stor efterfrågan och uppskattning, säger Robert Öberg.
Det är främst äldre som köper på sig matlådor, berättar Katarina Strandberg som jobbar som kock på restaurangen och är den som kör ut matlådorna varje vecka.
– Responsen har varit otroligt positiv. Kunderna har varit väldigt tacksamma och glada, säger hon.