Utforskning av det okända

Okänd utforskning. Urban exploration är en sysselsättning som går ut på att man tar sig in i öde hus, gångar och liknande för att på så vis få spänning. Denna sysselsättning har nu fått sina första utövare i Piteå.-  Alla har ett utforskarintresse, vi vill också ta reda på det okända, säger en av de tre grabbarna.

Piteå2006-08-04 00:00
OM har träffat tre helt vanliga grabbar som numera ibland samlas för att bryta sig in i öde hus, vattentorn, ladugårdar och bunkrar tillsammans. På grund av att, som de själva uttrycker det, deras hobby inte är helt laglig vill de inte framträda med namn. Vi väljer därför att kalla dem Jan, Johannes och Markus.

Speciell känsla

Urban Exploration har de sysslat med sen i våras då de såg lite bilder och läste en artikel om fenomenet. Då började de prata om alla hemliga gångar som måste finnas och insåg att de var tvungna att testa.

- Men intresset för det okända och för att utforska har alltid funnits där, med Urban exploration har vi bara kunnat sätta ett namn på vad vi gör, säger Jan.

De börjar att med inlevelse gå igenom alla de platser de besökt, och de berättar om känslan man får när man tar sig in i ett mörkt öde hus man inte känner till.

- Det är en speciell känsla, i huvudet har man alla de skräckfilmer man sett och väntar bara på att någon ska lägga armen på ens axel, förklarar Johannes.

Stort allmänintresse

Man kunde ju tycka att i en liten stad som Piteå måste det vara svårt att hitta många spännande ställen att besöka. Grabbarna säger däremot att det är det inte, och att allmänintresset är stort för vad de gör.

- Jag tror inte folk själva riktigt vågar, så de lämnar över det på oss, sen så finns det många byggnader som bara finns där som folk inte tänker på att de kan vara intressanta, som vattentorn till exempel, säger Jan.

De säger att de har kommit över att deras hobby klassas som olaglig. De menar att de drar en klar gräns mellan inbrott och Urban exploration men de nekar inte att det är spänningen med att få bryta sig in som är en del av tjusningen.

- Våra utforskningar drabbar dock inte privatpersoner utan bara företag och staten, så vi hoppas att det inte gör allt för stor skada, berättar Markus.

Finns gränser

Självklart är det nyfikenheten inför det okända som driver dem, men det finns gränser. De vill starkt poängtera att de inte är ute för att vandalisera, de har till exempel aldrig slagit sönder några fönsterrutor. Någon gång har det varit nära att de åkt fast, när de fått slänga kofoten genom bilrutan i sin flykt.

- Det värsta vi gjort är att bryta upp någon spärr för att ta oss in, men det är nästan roligare om det bara går att ta sig in, menar Johannes.

- Det vi kan vara rädda för är att någon unge ska ta sig in där vi varit och göra sig illa, man tänker på sådant ibland, säger Jan.

De säger att de lärt sig att vara mer uppmärksamma och att de numera spanar efter nya besöksplatser när de åker bil eller går omkring.

När de ser på framtiden står en resa till Malmberget och alla gångar kring gruvan högt på planeringen, likaså en egen hemsida. De tre verkar fast beslutna att fortsätta med sin hobby även efter sommaren.

- Man har bara gått och väntat på höstmörkret. Det ger oss skydd, säger Jan och ler och de andra håller med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om